Jurnal pentru dezvoltare personală- imbunatateste sanatatea mintala
Îmbunatateste sanatatea mintala
Sanatatea mintala –
Păstrarea unui jurnal, fie el electronic sau pe hârtie, are multe avantaje. Îți poate îmbunătăți scrierea și sanatatea mintala și, de asemenea, îți poate oferi un loc de relaxare. Un beneficiu foarte mare este că îți oferă abilitatea și oportunitatea de a reflecta asupra experiențelor tale și de a învăța din ele. Acest lucru poate fi extrem de util pentru dezvoltarea personală.
Crearea unui jurnal de învățare
Prin urmare, mulți oameni aleg să țină un jurnal sau un jurnal special în scopuri de dezvoltare personală.
Acest lucru este adesea cunoscut sub numele de jurnal de învățare. Este un loc unde să reflectezi asupra comportamentului, observațiilor și experiențelor tale.
Să iei în considerare modul în care te vei comporta diferit în viitor. De asemenea, îți oferă o evidență a gândurilor tale și, prin urmare, îți permite să îți urmăriți progresul.
Am găsit mai jos câteva sfaturi și sugestii despre modul în care ai putea gestiona un jurnal de învățare, pentru a obține un beneficiu maxim din acest proces.
Ce este un Jurnal de învățare?
Un jurnal de învățare este un jurnal în care îți înregistrezi învățarea.
Sună simplu – și, este adevărat. Cu toate acestea, cu un jurnal de învățare, marea întrebare este ce să înregistrezi.
Poți înregistra doar învățarea formală: cursuri, dezvoltare profesională continuă și formare.
Cu toate acestea, majoritatea dintre noi nu urmează acum foarte multe cursuri formale de învățare sau formare… Astfel încât jurnalul tău ar fi destul de gol. S-ar putea să completezi cursurile cu rezultatele conversațiilor cu mentori sau manageri care oferă puncte evidente pentru învățare.
Cu toate acestea, majoritatea oamenilor consideră că cel mai bine este să-ți folosești jurnalul de învățare pentru a înregistra evenimente și experiențe care se întâmplă în fiecare zi. Împreună cu gândurile tale despre ceea ce ai învățat de la ele.
O chestiune personală
Un jurnal de învățare este foarte personal. Este în beneficiul tău. Deci depinde în totalitate de tine să decizi cum dorești să îl păstrezi, cât de des scrii și ce dorești să incluzi.
Cu toate acestea, am adunat câteva sfaturi pentru a te ajuta să iei aceste decizii și, sperăm, să profiți la maximum de scriere sau de păstrare a jurnalului. Daca vrei sa ai grija de Sanatatea mintala!
Sfaturi pentru jurnalizare pentru a-ti imbunatati sanatatea mintala!
-
Alege un format care să te facă să te simți confortabil
În urmă cu 30 de ani, oricine dorea să țină un jurnal avea de gând să folosească pix și hârtie. Acum, însă, există mult mai multe opțiuni.
Poți utiliza în continuare stilou și hârtie, dacă dorești – dar poți, de asemenea, să păstrezi un jurnal electronic, fie doar pentru tine sau ca blog deschis, sau un jurnal video (vlog) sau chiar un jurnal audio. Alegerea este a ta, dar alege ceva ce te simți confortabil făcând. Dacă nu te simți confortabil, nu o vei face – cu siguranță nu foarte des.
-
Completează-ți jurnalul în mod regulat
Este o idee bună să încerci să scrii ceva în jurnalul tău în fiecare zi.
Nu trebuie să scrii un eseu de fiecare dată. În schimb, rezervă doar 10 minute în fiecare zi. Încearcă să identifici cel puțin un punct pe care l-ai considerat demn de remarcat. Dacă dorești să scrii mai multe, atunci este bine – dar încearcă să te asiguri că scrii cel puțin ceva în fiecare zi.
-
Ia în considerare utilizarea unui proces structurat pentru completarea intrării în jurnal
Mai ales atunci când începi să ții un jurnal, poate fi greu să știi ce să scrii. Folosirea unui proces te poate ajuta să îți structurezi gândurile și să te concentrezi asupra învățării din experiențele tale în fiecare zi.
O structură pentru o inițiere în jurnalul de învățare
Ce s-a întâmplat? Scrie o frază sau două pentru a stabili fundalul și pentru a-ți reaminti evenimentul. S-ar putea să fie ceva care ți s-a întâmplat sau ceva la care ai fost martor.
Cum mă simt în legătură cu asta? Poate dorești să scrii atât cum te-ai simțit în acel moment, cât și ce părere ai despre asta mai târziu, în timp ce scrii.
Acum, ce s-a întâmplat cu adevărat? Aceasta ar trebui să fie evaluarea obiectivă a evenimentului și a cauzelor sale fundamentale.
Ce puncte vreau să menționez? Sau ce dorești să îți amintești despre acest eveniment sau experiență? Poți lua lectii din el?
Ce vreau să fac diferit ca urmare? Ce vei încerca să schimbi în comportamentul tău ca rezultat? Amintește-ți, acest lucru nu poate fi chiar ceva care ți s-a întâmplat. S-ar putea să fie ceva care te-a determinat să gândești „Nu, nu vreau niciodată să mă comport așa când sunt în această poziție”. Notează-l.
Ce trebuie să fac sau să realizez pentru ca acest lucru să se întâmple? Trebuie să întreprinzi vreo acțiune pentru a-ți schimba comportamentul? Dacă da, ce măsuri vei întreprinde și până când?
De unde să știu că am reușit? Fă o notă a măsurii ttale de succes, astfel încât, atunci când vei examina acest lucru mai târziu, să știi dacă ai reușit.
Cum se leagă acest plan de planul meu personal de dezvoltare?
Dacă planul tău de dezvoltare personală este adecvat și „potrivit” pentru tine, punctele tale de învățare și reflecțiile se vor încadra în acesta. Și vor fi conectate la el destul de bine.
Va exista întotdeauna evenimentul ciudat care iese „din câmpul stâng”… Dar pare totuși demn de remarcat. Cu toate acestea, cea mai mare parte a învățării tale ar trebui să se raporteze la planul tău general.
SUGESTIE: dacă majoritatea punctelor tale de învățare nu se încadrează în planul tău de dezvoltare personală, îți recomandăm să îți revizuiești planul… Deoarece este clar că planul nu stabilește ce dorești să înveți!
Mai simplu, poți utiliza o structură precum:
Context – care a fost situația
Acțiune – ce am făcut eu (sau alții)?
Rezultat – ce efect a avut acțiunea?
Învățare – ce am învățat ca rezultat și ce voi face diferit data viitoare sau când mi se va întâmpla?
-
Amintește-ți că evenimentul evident poate să nu fie cel care contează cel mai mult
Când finalizezi o intrare în jurnal, nu trebuie să incluzi întotdeauna evenimentele mari „set piece”.
Este posibil să fi participat la o întâlnire mare și să simți că ar trebui să scrii despre asta. Cu toate acestea, dacă ceea ce te-a frapat într-adevăr a fost o interacțiune cu șeful tău chiar înainte de a pleca la întâlnire… Atunci scrie despre asta.
Este jurnalul tău și ar trebui să înregistreze învățarea ta: punctele care contează pentru tine.
Fii onest cu tine insuti
Acest jurnal de învățare este pentru tine. Nu vei obține prea multe beneficii dacă nu ești cinstit.
Nu este bine să-ți spui că toată lumea te-a dezamăgit și nimic nu a fost din vina ta. Acest lucru nu te va ajuta să înveți. Sau să te ajute să te dezvolți ca persoană.
În schimb, fii sincer cu privire la ceea ce scrii. Asumă-ți responsabilitatea pentru acțiunile tale – și greșelile tale.
Fii propriul tău „prieten critic”. Nu te ajută ascunzându-te de realitate.
-
Include atât aspecte pozitive, cât și negative
Este întotdeauna mai ușor să te concentrezi asupra a ceea ce ai greșit și să te oprești asupra greșelilor tale.
Cu toate acestea, merită să îți faci timp pentru a-ți reaminti în fiecare zi despre un lucru pe care simți că l-ai făcut bine.
Acest lucru te va ajuta să te simți mai bine în legătură cu dezvoltarea ta și să îți amintești cât de departe ai ajuns deja.
-
Folosește jurnalul pentru a te ajuta să îți analizezi progresul
Jurnalul tău este o înregistrare a experiențelor și învățării tale. Prin urmare, este un memento al progresului tău în călătoria de dezvoltare personală. Folosește-l pentru a te ajuta să îți revizui progresul, atât periodic, cât și ori de câte ori simți nevoia de un pic de impuls.
Așadar, dacă acest articol te poate determina să începi un jurnal, mă bucur că te pot ajuta în acest sens.
Eu personal țin un jurnal, îmi notez lucrurile pe care le-am învățat. Îmi notez lucruri din ceea ce citesc care consider că mă pot ajuta și pot contribui la dezvoltarea mea si la sanatatea mintala…
Mă bucur de acest timp pe care îl petrec cu mine, ceea ce îți recomand și ție…
Vrei sa-ti imbunatatesti sanatatea mintala? Incepe cu un jurnal 🙂
Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)