Mind

Rutina – si de ce sunt importante pauzele

Rutina

Rutina – când vine vorba de muncă, școală și alte sarcini, multe culturi glorifică rutina. Capacitatea de a se concentra și de a lucra cu atenție ore în șir. Indiferent cât de plictisitoare sau provocatoare este o sarcină – este considerată dezirabilă.

Realitatea este că oamenii nu pot funcționa în acest mod. Avem nevoie de pauze. Iată câteva motive pentru care este important să faci pauze:

#1. Creierul nostru beneficiază de focalizare și “deconcentrare”

Cei mai mulți oameni înțeleg beneficiile concentrării, dar creierul uman nu se poate concentra constant pentru prea mult timp. Prea multă concentrare ne consumă energia. Iar atunci când avem o energie scăzută, suntem mai predispuși să facem greșeli. Să ne comportăm mai imprudent și să interacționăm negativ cu alte persoane. Cercetările sugerează că creierul nostru este cel mai sănătos atunci când i se permite să treacă de la o stare de concentrare la una de “deconcentrare”.

Rutina

#2. Luarea de pauze ajută la luarea deciziilor

Atunci când suntem într-o stare de “nefocalizare”, nu înseamnă că creierul se oprește. Atunci când suntem nefocalizați, un circuit cerebral numit “rețeaua modului implicit” este activat. Acesta este activat doar atunci când încetăm să ne concentrăm în mod intenționat asupra unui lucru. În această stare, creierul trece prin amintiri, trecând de la trecut, prezent și viitor. Această îmbinare a amintirilor duce la noi conexiuni și idei, ceea ce duce la decizii mai bune! In acest caz, rutina poate să ne 

#3. Luarea de pauze ajută la învățare

Oamenii de știință știu că amintirile sunt consolidate în timpul somnului. Dar odihna în timp ce ești treaz ar putea realiza ceva similar. Într-un studiu al National Institutes of Health, cercetătorii au cartografiat activitatea cerebrală la voluntari sănătoși. Aceștia au descoperit că atunci când voluntarii s-au odihnit după ce au exersat un cod, creierul lor a reluat rapid versiuni mai rapide ale codului. Cu cât repetau mai mult activitatea, cu atât se descurcau mai bine în sesiunile ulterioare de practică. Acest lucru sugerează că atât practica, cât și odihna sunt importante atunci când se învață o abilitate.

#4. Luarea de pauze poate stimula creativitatea

Cei mai mulți dintre noi cunosc sentimentul de a ne concentra prea mult timp. Ne simțim lipsiți de creativitate. Cercetările susțin importanța pauzelor și a recăpătării gândirii creative. Într-un studiu privind modul în care pauzele au afectat brainstormingul individual, cercetătorii au descoperit că participanții care au luat pauze au venit cu mai multe idei în partea finală a sesiunii de brainstorming decât cei care nu au luat o pauză.

Rutina

#5. Luarea pauzelor reduce stresul

Stresul persistent poate duce la epuizare, care este o stare de epuizare fizică, mentală și emoțională. Oamenii nu se confruntă cu epuizarea după o singură zi lungă de lucru. Dar dacă fiecare zi de lucru este stresantă, epuizarea este adesea la tot pasul. Construirea de pauze în fiecare zi de muncă sau de școală este esențială pentru sănătatea pe termen lung. Mai ales dacă aveți o viață foarte stresantă. Asociația Americană de Psihologie susține acest lucru, recomandând ca lucrătorii să își ia zile de concediu, să stabilească limite între viața profesională și cea privată și să se “deconecteze” de la muncă.

#6. Luarea unei pauze îți oferă timp pentru a mânca

În loc să ia o pauză, mulți oameni continuă să lucreze și să încerce să se concentreze. Cu toate acestea, atunci când nu mănânci, este mult mai greu să fii productiv. Programarea unor pauze în timpul zilei pentru a mânca previne lenea și iritabilitatea provocate de foame. Oferă în același timp creierului tău o șansă de a se reîncărca. Organizațiile ar trebui să ia și ele notă și să se asigure că acordă angajaților pauze de masă suficiente.

#7. Luarea unei pauze te menține în siguranță

Oboseala este una dintre cauzele principale ale accidentelor la locul de muncă. Pauzele sunt esențiale pentru menținerea lucrătorilor în siguranță, astfel încât organizațiile trebuie să permită perioade de odihnă și să acorde prioritate siguranței lucrătorilor. Responsabilitatea principală revine organizației, deoarece majoritatea lucrătorilor ar lua probabil mai multe pauze dacă acestea ar fi încurajate și nu doar tolerate.

#8. Și copiii au nevoie de pauze

Pauzele din timpul unei zile de școală sunt la fel de importante ca și pauzele din timpul unei zile de lucru. Din păcate, multe școli limitează sau chiar elimină timpul de pauză pentru elevi. Aceasta este o greșeală, deoarece pauzele mai lungi sunt benefice pentru copii într-o varietate de moduri. Aceștia fac exerciții fizice și au ocazia de a-și dezvolta abilitățile sociale, care îi ajută în clasă și pe tot parcursul vieții. Ținerea copiilor în casă toată ziua fără pauze le face un deserviciu.

#9. Pauzele mai lungi (cum ar fi vacanțele) sunt bune pentru inima ta

Deși nu toată lumea își poate lua vacanțe mari în fiecare an, pauzele mai lungi de la serviciu sau de la școală îți pot proteja sănătatea inimii. Un studiu de nouă ani de la Universitatea de Stat din New York la Oswego a studiat bărbați de vârstă mijlocie cu risc ridicat de boli coronariene. Ei au descoperit că frecvența vacanțelor anuale a fost asociată cu un risc redus de mortalitate din toate cauzele și de mortalitate datorată bolilor de inimă. Există și alți factori, bineînțeles, dar având în vedere că bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces din lume, este o veste bună faptul că luarea unei pauze lungi pentru a vă relaxa ar putea reduce riscul.

Este important pentru sănătatea noastră să menținem un echilibru în tot ceea ce facem.

De ce sunt importante pauzele – O rutină sănătoasă pentru productivitate și echilibru

  1. Rutina zilnică este esențială pentru a ne menține productivi și în echilibru, însă este important să înțelegem că pauzele joacă un rol crucial în acest proces.
  2. În cadrul rutinei noastre, pauzele sunt momente de reflecție și relaxare care ne ajută să ne reîncărcăm bateriile și să ne menținem concentrarea pe termen lung.
  3. Fără pauze regulate, rutina noastră poate deveni monotonă și obositoare, afectând negativ performanța noastră și starea noastră de bine.
  4. Pauzele ne permit să ne relaxăm, să ne destindem și să ne reorientăm atenția, oferindu-ne o perspectivă proaspătă și energie pentru a continua cu eficiență și creativitate în cadrul rutinei noastre.
  5. Integrarea pauzelor în rutina noastră zilnică ne ajută să ne păstrăm un echilibru sănătos între muncă și odihnă, promovând astfel bunăstarea noastră mentală și fizică.

Indiferent cât de ocupată este rutina noastră, trebuie să ne amintim că pauzele sunt momente esențiale de relaxare și regenerare. Acestea nu doar că ne ajută să fim mai productivi și creativi în cadrul activităților noastre, ci ne oferă și ocazia de a ne conecta cu noi înșine și cu lumea din jurul nostru. Astfel, încorporarea pauzelor în rutina noastră zilnică este un pas important spre o viață mai echilibrată și satisfăcătoare.

Nu ezita să îți programezi o întâlnire cu mine, dacă simți că ai nevoie de ajutor, îndrumare sau vreun sfat, îți suntem la un call de tine .

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button