Planificarea – ce este mai exact și de ce planificarea este importanta.
Te confrunți cu o decizie sau o provocare. Poate fi la locul de muncă sau în viața personală. Ai putea face acest pas singur sau împreună cu o echipă. Indiferent de scenariu, ai nevoie de un plan.
Planificarea este importantă pentru organizații, cum ar fi o afacere care dorește să își extindă aria de acoperire, și pentru persoane fizice, cum ar fi o persoană care dorește să își schimbe locul de muncă. Unele proiecte necesită mai multă planificare decât altele, dar alegerile din viața noastră au nevoie de un pic de gândire.
Am selectat mai jos câteva motive pentru care planificarea este importantă:
#1. Planificarea te ajută să stabilești obiective adecvate
Înainte de a începe să planifici, probabil că ai o idee despre ceea ce speri să realizezi. Planificarea te ajută să rafinezi acel obiectiv și să determini dacă este realist sau nu. De exemplu, s-ar putea să dorești să crești vânzările la locul de muncă la un anumit număr. După ce ți-ai luat timp pentru a planifica, îți dați seama că acel număr era puțin prea mare, pe baza unor factori care nu se află în afara controlului tău. Îți ajustezi obiectivul pe baza acestor noi informații.
#2. Planificarea rupe o problemă sau un obiectiv în bucăți mai mici
Multe probleme sau obiective din viața ta vor fi complicate. Adesea există mai mult de două căi pe care ai putea să le urmezi, așa că nu este vorba doar de a da cu banul. Poate fi foarte copleșitor. Planificarea ajută la împărțirea problemei în bucăți mai mici și la distribuirea sarcinilor, atunci când este cazul.
Este ca și cum ai pava un drum cărămidă cu cărămidă spre o rezolvare în depărtare.
#3. Planificarea dezvăluie punctele slabe (și punctele forte)
Pe măsură ce lucrezi la un plan și îl privești din toate unghiurile, vei observa ce face planul să fie slab și ce îl face puternic. Aceasta este o parte esențială a planificării, deoarece, dacă ai înainta cu aburi spre obiectivul tău, ai putea sfârși prin a te sabota singur încă de la început. Gândirea critică a defectelor planului te ajută să faci ajustări. Luând act de punctele sale forte, afirmă dacă este o idee bună.
#4. Planificarea crește certitudinea și încrederea
Incertitudinea face parte din fiecare proiect nou sau efort de rezolvare a problemelor. Aceasta creează teamă. Atunci când îți faci timp să planifici bine, vei observa o creștere a încrederii și o creștere a certitudinii. Nimeni nu poate prezice viitorul și întotdeauna vor exista surprize, dar planificarea îți oferă o idee mult mai clară despre ceea ce te așteaptă.
#5. Planificarea crește eficiența
Fără îndoială că ai auzit despre proiecte în care oamenii nu au planificat suficient de bine. Se pune mare accent pe rușinea înfrângerii, dar este important să observăm și cât de multă risipă a avut loc. Aceasta include bani, talent și timp irosit. Chiar dacă un proiect nu eșuează complet, lipsa de planificare înseamnă că a fost nevoie de mai multe resurse decât era necesar pentru a ajunge la linia de sosire. O planificare bună crește eficiența și previne risipa.
#6. Planificarea reduce riscul
Pentru că nu putem cunoaște viitorul, fiecare nou demers implică riscuri. În multe scenarii, nivelul de risc determină dacă un proiect sau o idee poate merge mai departe. Dacă obiectivul tău implică alte persoane – cum ar fi o organizație sau o echipă – nivelul de risc poate determina dacă acestea sunt dispuse să îți dea o șansă. Cum poți aborda această preocupare? Explică-ți planul. Poți dovedi că te-ai gândit la provocări și că ești pregătit să te adaptezi dacă este necesar. Arată că aii făcut tot posibilul pentru a reduce riscul.
#7. Planificarea îți crește credibilitatea
Apropo de lucrul cu organizații și echipe, a fi un bun planificator este una dintre cele mai bune modalități de a câștiga credibilitate. Dacă te afli într-o poziție de conducere (sau speri să fii), abilitatea de a ghida procesul de planificare va determina cât de mult succes și cât de respectat ești. Planificatorii buni știu cum să stabilească obiective clare și realiste și ce trebuie să se întâmple pentru ca obiectivul să fie atins.
#8. Planificarea încurajează creativitatea
Împărțirea unui obiectiv mare în părți mici, analizarea punctelor slabe și găsirea unor modalități de a reduce riscurile constituie o rețetă excelentă pentru inovare. Gânditorii creativi – cum ar fi artiștii, muzicienii și scriitorii – vorbesc adesea despre modul în care limitele și rezolvarea problemelor din planificare îi forțează să își extindă mintea.
#9. Planificarea îmbunătățește procesul decizional
Este posibil să iei o decizie bună fără suficiente informații? Atunci când planifici, aduni informațiile necesare pentru a lua o decizie bine gândită și bine conturată. Ești conștient de provocările și de posibilele probleme, ceea ce te ajută să iei decizii mai bune la fiecare pas.
Dacă simți că ai nevoie de mai multe informațiii, sau ca te pot ajuta în vreun fel, nu uita, sunt la un call de tine.
Mai jos găsesti linkul prin care îți poți programa 15 minute gratuite cu mine
https://bit.ly/FiiTu