Obiceiurile –
Ce sunt si cum le pastram sau le inlocuim pe cele pe care nu le mai dorim .
Autorul – James Clear – prezintă în această carte argumente și exemple foarte convingătoare din cercetările sale aprofundate care se întind pe mai multe domenii, cum ar fi sportul, artele, știința, afacerile, istoria etc. Și cadrele sale sunt foarte practice, cu un amestec bun de exemple și câteva filozofii de viață provocatoare de gândire.
Mai jos sunt câteva elemente cheie cu care am rămas și pe care vreau să le împărtășesc aici :
Există 3 straturi prin care schimbam obiceiurile:
Schimbarea rezultatelor – rezultate precum pierderea în greutate, alergarea de 5 km etc.
Proces de schimbare – dezvoltarea sistemelor și rutinelor care îi ajută pe oameni să-și atingă obiectivele
Schimbarea identității – schimbarea unor credințe care conduc acțiuni.
Autorul susține un argument convingător conform căruia oamenii încep în general cu scopul de a schimba rezultatele, motiv pentru care nu pot susține obiceiurile.
Ideea este să începem mai întâi cu schimbarea identității. Nu este vorba despre ceea ce doresc oamenii să realizeze, ci mai mult despre ceea ce vor să devină.
Unul dintre oameni se concentrează pe identitate, spune el, că vor folosi comportamente care ar putea acționa în conformitate cu identitatea respectivă.
Prin urmare, scopul nu este să alergi 5 km, ci să devii un alergător.
Odată ce accentul este pus pe schimbarea identității, schimbările de proces vor intra în vigoare. Ducând oricum la schimbarea rezultatelor.
Cadrul autorului pentru formarea obiceiurilor corecte este:
Indicii – declanșatoare și semne în mediu; trebuie să le faci evidente
Pofte – motivații de urmărit; trebuie să faci obiceiurile atractive
Răspuns – acțiuni pe care le întreprindem. Obiceiurile trebuie să fie ușoare de început. Apoi puțin grele în mod progresiv, astfel încât să nu devină prea grele dintr-o singură dată.
Facilitarea nu înseamnă lucruri ușoare… Ci să elimini cât mai multe fricțiuni care stau în calea lucrurilor pe care vrei să le faci.
Recompense – feedback, satisfacția pentru pofte; obiceiurile trebuie făcute satisfăcătoare.
Pentru fiecare dintre elementele de mai sus din cadru, autorul oferă sfaturi practice cu privire la pârghiile care ar putea fi schimbate. Pentru ca aceste elemente să fie eficiente.
De exemplu: pentru indicii, autorul acoperă aspecte precum locația, timpul și, de asemenea, ceea ce el numește sub formă de stivuire a obiceiurilor (adunarea unui nou obicei pe lângă un obicei existent).
El susține, de asemenea, plantarea de indicii vizuale de-a lungul spațiilor, astfel încât mediul să fie conceput potrivit pentru formarea obiceiurilor.
Pentru poftă, el sugerează idei precum pachetele de ispită (cum ar fi să urci pe banda de alergat în timp ce urmărești Netflix).
Pe parcursul acestor sfaturi practice, el prezintă destul de multe argumente provocatoare de gândire, la care ai putea da un da. Într-un capitol, el spune că fiecare comportament are o dorință la nivel de suprafață și un motiv subiacent mai profund – supraviețuirea, conservarea energiei, acceptarea socială, reproducerea etc.
Multe produse sunt dezvoltate cu scopul de a îndeplini astfel de pofte înnăscute (De exemplu: Instagram – câștigă acceptarea socială). Obiceiurile sunt soluții moderne pentru dorințele antice, versiuni noi ale viciilor vechi.
Și, în timp ce sapă adânc în aceste aspecte, el aruncă, de asemenea, mai multe mituri în jurul formării obiceiurilor, astfel:
Pentru a stăpâni un obicei, cheia este repetarea, nu perfecțiunea.
Ceea ce face această carte interesantă sunt aceste observații și analize specifice din unele exemple din istorie, arte etc.
Cartea acordă o mare importanță „modului” de a dezvolta obiceiuri, oferind unele îndrumări chiar și despre modul de formulare a obiectivelor (sau mai degrabă sisteme).
De fapt, autorul dezbate ideea de obiective, dar se concentrează mai mult pe sisteme. Și îndrumarea este, de asemenea, cu privire la cât de agresive sau realiste trebuie să fie obiceiurile. El spune că creierul nostru iubește provocările, dar numai atunci când provocările se află în zona optimă de dificultate, puțin la margine.
În timp ce formarea obiceiurilor reprezintă o mare parte a acestei cărți, autorul se bazează și pe menținerea unui obicei.
El spune :
„cea mai mare amenințare la adresa succesului nu este eșecul, ci plictiseala. Tindem să renunțăm la obiceiuri, deoarece acestea nu reușesc să ne încânte, după ce ne formăm o rutină. Dorim noutate – obiceiurile proaste creează dependență, deoarece oferă constant noutate.
Deci, trebuie să creăm recompense variabile, astfel încât să existe o creștere a dopaminei și să accelereze formarea obiceiurilor. Singura modalitate de a deveni grozav este să te îndrăgostești de obiceiurile zilnice. Și să înveți să fii fascinat la nesfârșit de același lucru. ”
Per ansamblu, recomand obiceiurile atomice datorită modului în care se îmbină în câteva sfaturi practice cu povești puternice care se aliniază cu aceste sfaturi.
Această carte m-a ajutat cu siguranță nu numai să măresc conștientizarea în chestiuni precum sănătatea, fitness-ul și hobby-urile. M-a făcut să creez și câteva sisteme în jurul acestora care au adus la viață o anumită intenționalitate în modul în care le abordez.
Acestea sunt ideile cu care am rămas după parcurgerea cărții.
Recomand cu drag cititrea ei… Contribuie foarte mult la înțelegerea obiceiurilor și cu siguranță oricine poate schimba orice obicei, atâta timp cât își dorește asta.
Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)