Mind

Obiceiuri bune legate de sănătate și fericire

Obiceiuri bune

Obiceiuri bune? Sau usoare?

Vrei să fii mai fericit?

Încearcă să lucrezi cu niște obiceiuri bune si ușoare în rutina ta.

Există modalități legate de știință pentru a fi mai fericiți și mai sănătoși. Și nu sunt atât de greu de făcut.

Anunțarea sentimentelor și privirea stelelor sunt modalități ușoare de a-ți ridica spiritul.

Am selectat câteva obiceiuri bune, usor de urmat de a-ți stimula starea de spirit.

Cu toții ne străduim să fim fericiți și sănătoși.

Potrivit psihologilor, există o serie de lucruri mici pe care le putem face, care vor avea un impact mare asupra bunăstării noastre generale.

Ar putea fi citirea unei povești de aventură, păstrarea unui jurnal de recunoștință sau chiar privirea la stele într-o noapte senină.

Dar fericirea este ceva la care trebuie să lucrăm cu toții.

Iată câteva dintre lucrurile pe care psihologii și cercetătorii în științe sociale le-au găsit și care au puterea de a ne ridica spiritele. De a le menține la înălțime.

  1. Notează 3 lucruri pentru care ești recunoscător.

obiceiuri bune

Ținerea la curent cu lucrurile pe care te simți norocos să le ai în viața ta este o modalitate excelentă de a-ți stimula starea de spirit.

Într-un studiu recent al psihologilor de la universitate din State, cercetătorii au avut 3 grupuri de voluntari.

Ei trebuiau să țină jurnale săptămânale concentrate pe un singur subiect. Un grup a scris despre evenimente majore care s-au întâmplat în acea săptămână. Al doilea grup a scris despre probleme pe care le-au experimentat. Iar ultimul grup a scris despre lucruri pentru care au fost recunoscători.

Zece săptămâni mai târziu, cei din grupul jurnalului de recunoștință au raportat că se simt mai optimisti. Mai mulțumiți de viața lor decât cei din oricare dintre celelalte grupuri. Au raportat mai puține simptome fizice de disconfort, de la nasuri curgătoare la dureri de cap.

    2. Mergi într-o drumeție sau privește spre stele într-o noapte senină.

Uimirea este o emoție umană puternică – chiar minunată, am putea spune -.

Și o mână de studii recente au găsit o legătură între a experimenta un sentiment de uimire. Acel sentiment pe care îl obținem când ne uităm în sus la un cer înstelat sau afară pe o vale larg deschisă. Cu un sentiment mai puțin stresat și mai mulțumit.

Oamenii care au avut recent o experiență uimitoare sunt, de asemenea, mai predispuși să spună că se simt mai curioși cu privire la lumea din jur. Și să acționeze mai generos față de ceilalți.

     3. Bea cafea (nu prea multă, totuși).

Ca stimulent al sistemului nervos central, cofeina nu doar crește vigilența. Ci și  poate îmbunătăți starea de spirit.

Mai multe studii au descoperit chiar o legătură între consumul de cofeină și un risc redus de depresie.

Nu înseamnă că dacă nu ai băut până acum, e ceva greșit… Doar că s-a descoperit că aceeastă cofeină poate îmbunătății starea de spirit, consumată evident în cantități rezonabile.

     4. Meditează

 

Studii multiple sugerează că meditația – concentrându-se cu atenție și liniște asupra prezentului pentru perioade determinate de timp – poate ajuta la diminuarea sentimentelor de depresie și anxietate.

Cercetările efectuate pe meditori pe termen lung – călugării budiști, de exemplu – arată că creierul acestor oameni are zone bine dezvoltate, care ar putea fi legate de conștientizarea sporită și controlul emoțional. Deși este posibil ca persoanele cu astfel de creiere să fie mai predispuse să mediteze în primul rând, alte studii arată că persoanele care finalizează un program de meditație tind să arate schimbări ale creierului legate de conștiința de sine, perspectiva și memoria.

     5. Citește o poveste de aventură.

Este posibil să poți obține beneficiile unei experiențe uimitoare doar citind despre altcineva. Un mic studiu din 2012 a constatat că, chiar și atunci când oamenii citesc pur și simplu despre experiența uimitoare a altcuiva, sunt mai mulțumiți, mai puțin stresați și mai dispuși să își ofere timpul pentru a-i ajuta pe ceilalți în comparație cu oamenii cărora li s-a arătat pur și simplu ceva care îi făcea să se simtă fericiți .

     6. Iesi afară din oraș.

Stresat? Mergi spre o pădure. Un studiu a constatat că un grup de studenți trimiși în pădure timp de două nopți avea niveluri mai scăzute de cortizol – un hormon folosit adesea ca marker pentru stres – decât cei care au petrecut aceleași două nopți într-un oraș.

Într-un alt studiu, cercetătorii au descoperit o scădere atât a ritmului cardiac, cât și a nivelului de cortizol la persoanele din pădure în comparație cu cele din zonele urbane. „Stările stresante pot fi ameliorate prin terapia pădurilor”, au scris cercetătorii în lucrarea lor.

     7. Mergi la o plimbare prin natură.

Dacă trăiești într-un oraș mare și asta te face să vă simți puțin deprimat, există vești bune: o scurtă plimbare în natură ar putea fi tot ce trebuie pentru a alunga aceste gânduri negative.

Într-un studiu, un grup de 38 de oamnei (18 femei și 20 de bărbați) au fost împărțiți în două grupuri – unul care a făcut o plimbare de 90 de minute în natură și altul care a făcut o plimbare același număr de minute în oraș. Cei care au ieșit în natură au raportat că au avut mai puține gânduri negative despre ei înșiși după plimbare decât înainte de plimbare, în timp ce cei care s-au plimbat în oraș nu au raportat nicio schimbare.

     8. Fă lucruri pe care le faci atunci când ești fericit – chiar dacă nu ești.

Experimentarea emoțiilor pozitive nu numai că pare să aibă puterea de a le neutraliza pe cele negative, dar poate încuraja și oamenii să fie mai proactivi.

„Emoțiile pozitive îi pot ajuta pe cei care se simt prinși sau neajutorați în mijlocul unor stări, gânduri sau comportamente negative – de exemplu, durere, pesimism sau izolare – stimulându-i să ia măsuri pozitive”, scrie o echipă de psihologi UC Riverside într-un articol recent.

     9. Participă la activități culturale.

Vizitarea unui muzeu sau vizionarea unui concert este încă un alt mod de a-ți stimula starea de spirit. Un studiu care a examinat anxietatea, depresia și satisfacția vieții a peste 50.000 de adulți din Norvegia a oferit o legătură interesantă: persoanele care au participat la mai multe activități culturale, cum ar fi participarea la o piesă de teatru sau aderarea la un club, au raportat niveluri mai scăzute de anxietate și depresie, precum și o satisfacție mai mare cu calitatea lor generală de viață. Așa că ieși din casă și participă!

În condiții de siguranță, evident, dată fiind situația mondială actuală 🙁

     10. Stabilește obiective specifice pe care știi că le poți atinge.

Dacă ești unul dintre acei oameni cărora le place să facă liste de sarcini în mod regulat, atunci citește  cu atenție: când îți stabilești obiectivele, este mai bine să fii specific și să stabilești obiective pe care știi că le poți atinge.

De exemplu, în loc să stabilești un obiectiv precum „salvează mediul”, încearcă să reciclezi mai mult.

     11. Notează-ți sentimentele.

Ai auzit vreodată pe cineva spunând: „Dacă ești supărat pe cineva, scrie-i o scrisoare și nu o trimite”? Deși asta ar putea părea o pierdere de timp, știința dezvăluie că înregistrarea sentimentelor tale este excelentă pentru clarificarea gândurilor, rezolvarea problemelor mai eficient, ameliorarea stresului și multe altele.

     12. Voluntariatul.

 

S-ar putea să sune contraintuitiv, dar una dintre principalele modalități prin care poți avea grijă de tine este să ai grijă de ceilalți.

Într-o recenzie recentă a 40 de studii efectuate în ultimii 20 de ani, cercetătorii au descoperit că o activitate a fost mult mai importantă decât restul pentru stimularea sănătății psihologice: voluntariatul. Această activitate, au raportat cercetătorii, a fost descoperită la mulți voluntari ca fiind legată de un risc redus de depresie, o cantitate mai mare de satisfacție generală și chiar un risc redus de deces din cauza unei boli fizice ca o consecință a suferinței mentale.

     13. Zâmbește mai mult.

S-ar putea să nu fie o surpriză faptul că zâmbetul te poate face să te simți mai fericit. Dar important este că zâmbetul trebuie să fie sincer, nu poate fi falsificat. Dacă îl falsifici, s-ar putea chiar să te facă mai nefericit.

Acestea au fost cateva obiceiuri bune, usor de urmat, care ne pot face viata mai frumoasa si mai usoara.

Ce parere ai? Sunt obiceiuri bune și usoare?

Mi-ar placea sa aflu ce obiceiuri bune urmezi tu…

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button