Mind

Minimalism – De ce mai puțin poate fi mai bine!

Minimalism

Minimalism? Iți este cunoscut acest termen?

Te sufoci în lucruri? Ai mai multe lucruri decât știi ce să faci cu ele? Casa ta este supraaglomerată și mintea ta este copleșită?

Dacă ești gata să faci ceva în această privință, am pregătit în ce urmează câteva lucruri care te pot ajuta!

Probabil că ai auzit expresia “mai puțin înseamnă mai mult”. Sau ai auzit despre minimalism…

Dar ce înseamnă ea cu adevărat? Și este mai bine mai puțin?

Vom aborda aceste întrebări aici, împreună cu câteva modalități pe care le-am studiat prin care poți începe să îți reduci posesiunile și să creezi mai mult spațiu în viața ta.

Deci, mai puțin este mai bine? Înainte de a ne scufunda în motivele specifice pentru care mai puțin este mai bine, să vorbim despre lucrurile tale.

Ce fel de relație ai cu lucrurile tale?

Unde te situezi pe spectrul de a deține lucruri? La o extremă, există acaparatorii – acapararea este o afecțiune mentală reală în care oamenii acumulează o cantitate excesivă de lucruri și le este greu să scape de ceva.

La cealaltă extremă, există minimaliștii – cei care acumulează doar acele lucruri de care au nevoie și scapă de restul.

Cei mai mulți oameni se încadrează undeva între acaparare și minimalism. Deținerea a mai puține lucruri îți poate stimula sănătatea mentală, îți poate îmbunătăți spațiul fizic și poate diminua impactul asupra mediului.

Am găsit mai multe motive pentru care s-a dovedit ca mai puțin este mai bine, dar am decis să las aici 7 motive!

  1. Mai puțină copleșire

Primul motiv pentru care mai puțin este mai bine este pentru că vei fi mai puțin copleșit cu mai puține lucruri! Ai un spațiu în care să te poți duce să te relaxezi? Unde te poți uita în jur și nu te poți simți copleșit sau inundat de lucruri? Să sperăm că da. Dacă nu, să îți dai seama cum să trăiești cu mai puține va fi atât de benefic.

Dezordinea creează haos, iar acest lucru face dificilă funcționarea. Lucrurile tale sunt menite să te bucure, să te servească și să te lumineze. Ele nu sunt menite să te streseze sau să te copleșească.

Adoptând o etică mai puțin este mai bine, îți vei oferi mai mult spațiu pentru a respira și pentru a fi pur și simplu. Un spațiu relaxant, plin doar cu lucruri de care ai nevoie, pe care le dorești și pe care le folosești cu adevărat, este unul lipsit de stres și de copleșire.

Poti adera de la a acapara, a strange lucruri, la minimalism oricand. Trebuie doar sa vrei acest lucru si sa incepi progresiv… 

  1. Mai puține lucruri înseamnă mai puține deșeuri

minimalism

Reducerea lucrurilor tale are impact asupra mediului. Poate că ai putea alege să reduci achiziția de produse fast fashion, care are multe efecte negative asupra societății și a mediului (ca să nu mai vorbim de finanțele tale).

Sau, ai putea lua în considerare reducerea locuinței și să optezi pentru o casă mai mică. Să cumperi doar articole de înaltă calitate (dar mai puține) sau să te hotărăști să cumperi doar ceea ce ai nevoie la magazinul alimentar. Astfel produci mai puține deșeuri.

Fie că sunt mari sau mici, toate aceste schimbări vor crea mai puține deșeuri. Vor fi benefice pentru mediu și societate pe termen lung

  1. Conduce la claritate mentală

Un spațiu dezordonat duce la o minte dezordonată. Unul dintre beneficiile de a scăpa de lucrurile în exces este că ajută la limpezirea minții și îți oferă spațiul necesar pentru a gândi și a te concentra. Ai auzit vreodată de oboseala decizională?

Este conceptul conform căruia, după ce ai luat multe decizii, devine din ce în ce mai greu să iei decizii suplimentare. Atunci când ești înconjurat de dezordine și de prea multe lucruri, te confrunți în mod constant cu decizii.

Unde să pui asta, unde să cauți aia. În plus, toate acele lucruri pot deveni extrem de copleșitoare. Odată ce ai curățat dezordinea, vei descoperi că vei avea mai multă claritate și vei putea lua decizii și te vei putea concentra mai bine. 

  1. Deschide mai mult spațiu

Un alt motiv pentru care mai puțin este mai bine este că deschide mai mult spațiu. Deși acest beneficiu poate părea evident, este important de menționat. Poate avea într-adevăr un impact uriaș asupra stării tale de bine.

Atunci când scapi de excese, vei avea mai mult spațiu. Asta ar putea însemna mai mult spațiu pentru a expune lucrurile pe care le folosești cu adevărat. Pentru a pune fotografii ale celor dragi sau pur și simplu pentru a lăsa spațiu liber. Indiferent de modul în care alegi să îți folosiți spațiul nou descoperit, beneficiile sunt vaste.

Având în vedere că atât de mulți dintre noi lucrăm acum de acasă, multe dintre viețile noastre se învârt aproape în întregime în jurul casei. De aceea, acum este mai important ca niciodată să ai un spațiu pe care îl iubești cu adevărat. În care vrei să petreci timpul, nu unul care este aglomerat cu lucruri pe care nici măcar nu le folosești.

  1. Îți economisește mai mulți bani și te pune pe calea spre libertate financiară

Acesta este unul dintre cele mai importante – a deține mai puține lucruri este un mare economizor de bani. În primul rând, atunci când începi să îmbrățișezi o filozofie “mai puțin este mai bine”, vei reduce automat cheltuielile. Cheltuirea banilor pe lucruri de care nu ai cu adevărat nevoie și acumularea de datorii la cardul de credit pe parcurs este una dintre cele mai rapide modalități de a-ți scufunda finanțele.

Atunci când vei fi mai intenționat în ceea ce privește cumpărăturile și cheltuielile, vei înceta să îți mai umpli spațiul cu lucruri de care nu ai nevoie. În schimb, vei avea mai mulți bani pe care să-i pui la dispoziția obiectivelor tale financiare.

A trăi cu mai puțin, a trăi sub posibilitățile tale sau a adopta un stil de viață minimalist, toate acestea vor contribui la o creștere a economiilor tale și te vor pune pe calea spre libertatea financiară mai devreme decât mai târziu.

  1. Îți oferă libertate și timp

Există multiple motive pentru care mai puțin înseamnă mai mult atunci când vine vorba de timpul și libertatea ta. În primul rând, cu mai puține lucruri, ai mai puține lucruri de întreținut. Este o matematică simplă că, cu mai puține obiecte, vei avea mai puține lucruri de curățat, întreținut sau înlocuit atunci când se strică. Toate acestea echivalează cu mai mult timp pentru a face ceea ce vrei de fapt să faci!

În al doilea rând, nu vei mai petrece constant timp căutând noi articole de cumpărat și mergând la cumpărături pentru a le obține. Atunci când cumperi doar ceea ce ai nevoie și scapi de ceea ce nu ai nevoie, vei avea și mai mult timp pentru a te dedica la ceea ce contează cel mai mult pentru tine.

Fără întreținerea constantă a lucrurilor, te vei elibera pentru ceea ce vrei cu adevărat să faci cu viața ta. Cine știe ce vei putea realiza sau de ce te vei putea bucura, sau cât timp pentru odihnă vei recâștiga, dacă vei înceta să-ți mai umpli viața cu lucruri inutile.

  1. Mai multă recunoștință pentru ceea ce ai

Să scapi de lucruri, să te descotorosești de lucruri, să faci curat, să fii minimalist și să deții mai puțin. Niciuna dintre acestea nu înseamnă privare. De fapt, opusul este adevărat. Atunci când scapi de lucruri și le păstrezi doar pe cele pe care le dorești și de care ai cu adevărat nevoie, mai degrabă câștigi decât pierzi.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le câștigi este recunoștința pentru ceea ce ai. Există atât de multe beneficii ale recunoștinței. Și cu mai puține lucruri, vei avea mai mult loc pentru recunoștință. Pentru ceea ce ai și mai mult spațiu pentru a experimenta toate aceste sentimente bune.

Tu ce parere ai despre acest minimalism? Chiar daca nu ajungem sa renuntam la atat de multe lucruri din jurul nostru, macar putem invcepe cu cate ceva. Incet, incet, vei vedea ca sunt de ajuns lucrurile care te inconjoara, si ca avem chiar prea multe.

Stiu multe persoane care au aderat la acest stil numit minimalism. Și nu i-am auzi nici macar o data sa le para rau de aceasta decizie… În primul rând ca au foarte mult timp pentru ei…

Nu vreau sa incerc sa te conving sa aderi la acest minimalism. Eu am inceput de ani buni sa renunt la tot ce nu mai am nevoie. Sa nu fiu un acaparator, un colectionar de lucruri de care nu am nevoie. Este un proces continuu sa stii… Acest minimalism trebuie sa il simti ca ti se potriveste…Si inca consider ca mai de lucru si eu la acest capitol 🙂

Nu ezita să îți programezi o întâlnire cu mine, dacă simți că ai nevoie de ajutor, îndrumare sau vreun sfat, îți suntem la un call de tine .

 

 

 

 

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button