Mind

Jurnalul – 10 beneficii incredibile ale scrisului intr-un jurnal

10 beneficii incredibile ale scrisului

Jurnalul – Aceste beneficii incredibile arată cum scrierea îți îmbunătățește sănătatea mentală și fizică. Iată de ce jurnalizarea este atât de puternică – și cum să începi.

Îți amintești că te-ai grăbit acasă de la școală și te-ai aruncat pe pat pentru a-ți turna inima într-un caiet spiralat? Era o altfel de ușurare în acele pagini…

Dar mulți dintre noi am scris în adolescență și apoi am crescut și ne-am oprit.

Acum jurnalul face o revenire imensă.

Și pe bună dreptate. Jurnalul oferă beneficii fizice și emoționale incredibile pe care nici nu te aștepți…

Știai că jurnalul te poate ajuta să vindeci leziunile mai repede și să îți crești IQ-ul?

Dacă nu ai ținut un jurnal niciodată, iată câteva beneficii incredibile ale jurnalizării care te vor inspira să ții unul de acum înainte.

  1. Jurnalul întărește sistemul imunitar.

Noi studii arată că jurnalul oferă beneficii fizice celor care luptă împotriva bolilor terminale sau care pun viața în pericol…

Cercetările sugerează că persoanele care folosesc scrisul pentru a-și înțelege mai bine emoțiile obțin cele mai multe beneficii.

Scrierea oferă structură sentimentelor tale anxioase și te ajută să treci de ele, a spus un cercetător.

  1. Jurnalul te ajută să te vindeci mai repede.

Cercetătorii au remarcat că scrierea despre evenimente stresante i-a ajutat pe pacienți să-și dea sensul tragediei și să-și reducă suferința.

Supărarea pe termen lung poate crește nivelul hormonilor de stres ai corpului, cum ar fi cortizolul, care  slăbește sistemul imunitar. Așadar, scrierea despre experiențe de durere va scădea nivelul de cortizol și va permite să te vindeci mai repede.

  1. Jurnalul reduce stresul și anxietatea.

jurnalul

Jurnalul  permite să îți rezolvi sentimentele anxioase și grijile obsesive. Când te întrebi cât de probabil este cel mai rău scenariu, obții o perspectivă mai realistă asupra vieții.

Descărcarea gândurilor pe hârtie ajută să identifici gândurile și credințele care induc stresul și care sunt denaturări ale realității. Începi să observi când ai o dispoziție proastă sau când generezi excesiv cu cuvinte precum „întotdeauna” sau „niciodată” pentru a-ți descrie experiențele.

Jurnalizarea despre anxietățile tale îți calmează nervii și te ajută să faci brainstorming pentru soluții la problemele tale.

  1. Jurnalul te ajută să înveți din experiențele tale.

Învățarea din experiență este mai eficientă atunci când este combinată cu reflecția, spune un studiu de la Harvard Business School. „Reflectarea la ceea ce a fost învățat face experiența mai productivă”, spune studiul.

Când  scrii în jurnal și reflectezi asupra zilei, este mai probabil să iei lecții din ceea ce ai trecut.

Și în această eră digitală, când consumăm știri și informații masive, jurnalizarea ne permite să facem un pas înapoi și să ne angajăm activ cu ideile pe care le-am întâlnit.

  1. Jurnalul îți îmbunătățește abilitățile de comunicare.

 

Când jurnalizezi, înveți să te exprimi mai bine. Și acest lucru îți permite să  comunici mai bine sentimentele cu ceilalți.

Cu cât devii mai conștient de sine, cu atât te poți face mai înțeles față de ceilalți.

Scrierea duce la o gândire clară – ceea ce la rândul său duce la o comunicare clară.

Jurnalul  poate aduce beneficii și în relații și în căsătorie, unde atâtea probleme provin din neînțelegeri.

Jurnalizarea este utilizată în sălile de clasă pentru a ajuta elevii să învețe să se exprime mai bine. Scrierea crește autoeficacitatea și promovează un sentiment sănătos de control asupra vieții cuiva, care este vital pentru dezvoltarea copilului și adolescentului.

Jurnalul este un instrument incredibil pentru ca oamenii de toate vârstele să învețe să își eticheteze gândurile și emoțiile, ceea ce, la rândul său, face mai ușoară comunicarea cu ceilalți.

  1. Jurnalul te ajută să dormi mai bine.

Cine nu s-a aruncat și s-a transformat în noapte cu gândurile la sarcini neterminate care le înconjoară în minte?

Studiul a constatat că îngrijorarea la culcare cu privire la sarcinile viitoare incomplete contribuie semnificativ la dificultatea oamenilor de a adormi.

Avantajele jurnalului înainte de culcare:

Un studiu a făcut o descoperire uimitoare: oamenii care scriu liste de sarcini și jurnal despre sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească au adormit mult mai repede decât cei care scriu despre activitățile finalizate.

Studiul concluzionează că ajută să scrii o listă de sarcini foarte specifică timp de aproximativ 5 minute la culcare pentru a te ajuta să dormi mai bine. Cu cât lista este mai specifică, cu atât participanții la studiu au adormit mai repede.

De ce nu? O listă de sarcini îți ajută mintea să lege toate acele capete libere care se desfac în timpul nopților nedormite.

Scrierea despre evenimente pozitive înainte de culcare ajută și ea, întrucât îți redirecționează mintea de la gânduri negre care te țin la pas. Într-un alt studiu, studenții au dormit mai bine atunci când au scris în jurnal despre partea luminoasă a vieții.

  1. Jurnalul îți îmbunătățește memoria.

S-a dovedit că studenții care iau notițe în timpul prelegerilor păstrează mai bine informațiile. Dacă scrii ceva, îți îmbunățește capacitatea de a-ți aminti.

Jurnalul este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-ți aminti momente specifice din timp și faze ale vieții tale.

Când scrii, îți lași creierul să știe că cuvintele tale sunt importante.

  1. Jurnalizarea te îndreaptă spre obiectivele tale.

Un jurnal te ajută să îți asumi obiectivele în scris. Și scrierea obiectivelor te face să ai mai multe șanse să le atingi.

Scrierea expresivă te ajută, de asemenea, să identifici mai bine ceea ce dorești. Te ajută să identifici blocurile care te împiedică să îți atingi obiectivele – indiferent dacă este vorba de îndoială de sine sau de credințe limitative.

Un jurnal te ajută să afirmi că obiectivele tale sunt posibile. Te ajută să creezi un plan practic pentru atingerea obiectivelor și împărțirea sarcinilor mari în bucăți mai mici.

Un jurnal te ajută să treci în revistă eșecurile și succesele din trecut – și să planifici mai bine viitorul. Jurnalizarea permite să îți urmărești progresul și să vezi ce funcționează și ce eșuează. Este, de asemenea, o evidență a realizărilor tale anterioare, care pot fi de neprețuit în zilele înnorate când simți că nimic nu merge bine.

Jurnalizarea ajută și la responsabilitate.

Gândul de a scrie despre o zi pierdută ar putea să te motiveze să petreci acea zi cu mai multă înțelepciune.

  1. Jurnalul îți îmbunătățește starea de spirit.

A-ți nota fricile îți ridică starea de spirit, deoarece îți exprimi emoțiile în loc să le menții îmbuteliate. De asemenea, pune lucrurile în perspectivă și te face să-ți dai seama că, oricât de rele ar părea lucrurile, există soluții și lucruri de care să fii recunoscător pentru moment.

Scrierea îți curăță mintea de gânduri și probleme intruzive la care nu te poți opri din a te gândi. De asemenea, ajută să îți identifici factorii declanșatori și să afli cum să îi gestionezi.

Scrierea despre emoțiile tale într-o perspectivă abstractă și impersonală este, de asemenea, liniștitoare și te face mai fericit, a constatat un studiu. Scrierea despre sentimentele tale ajută creierul să depășească supărările și te lasă mai fericit, a menționat studiul.

  1. Jurnalul te ajută să rezolvi problemele.

„Este foarte dificil să te plângi de o situație dimineață după dimineață, lună după lună, fără a fi mutată la o acțiune constructivă”, scrie Julia Cameron în cartea ei The Artist’s Way, care recomandă jurnalizarea a 3 pagini în fiecare dimineață.

Și dacă jurnalizezi suficient de mult timp, te vei sătura să te plângi de aceleași probleme. În mod natural, vei începe să cauți soluții și modalități de a merge mai departe.

Scrierea despre emoțiile tale te ajută să devii conștient de sine. Îți permite să procesezi prin ceea ce treci și să depășești emoțiile ridicate pentru a privi situațiile mai obiectiv.

jurnalul
Processed with VSCO with hb1 preset

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button