Mind

Greselile în viață și în business

Cum să ne folosim de greselile noastre

Greselile 

Modul în care comiterea greșelilor îți va oferi avantaje enorme în afaceri și în viață

Cum începi să faci greșeli „eficient” și să folosești greșelile și eșecurile în avantajul tău?

Cu toții am avut acele momente din viață în care am greșit.

Dar cum putem face ca aceste greșeli efectiv să ne apropie de obiectivele noastre?

Ray Dalio, autor și miliardar, explorează cum să greșească în mod eficient în cartea sa,  Principii: viață și muncă.

În această carte, Ray Dalio oferă cititorilor un cadru despre cum să-și folosească greselile pentru a lua decizii mai bune și mai informate în viață. El face asta extragând principiile fundamentale din acele greșeli.

Ideea este ca tu să folosești principiile pentru a răspunde eficient la orice aruncă viața asupra ta. Astfel încât să nu mai comiți din nou aceeași greșeală.

Ray Dalio spune de fapt că datorează orice succes pe care l-a avut în viața sa pentru toate greselile pe care le-a făcut de-a lungul vieții sale.

Și reflectând la aceste greșeli, el a reușit să-și formeze un set de principii pe care le trăiește și le urmează în mod consecvent.

El mai spune că fiecare trăiește după propriile principii pe care le formează din întâlnirile lor cu viața. Dar ceea ce este important este să punem în aplicare aceste principii în mod consecvent. Să ne străduim întotdeauna să le îmbunătățim. Sa invatam din greselile noastre si sa nu le repetam.

Remediere rapidă versus conștientizare de sine

Astăzi, este atât de ușor ca oamenii să dea vina pe familia lor, partenerul lor, societatea, economia și circumstanțele pentru problemele lor si pentru greselile lor.

Dar ceea ce le cere Ray Dalio oamenilor să facă este să învețe să gândească critic.

Orice vrei în viață, trebuie mai întâi să te cunoști pe tine însuți și să înveți cum să fii conștient de tine. Pentru că, dacă ești conștient de tine, vei putea căuta în interiorul tău noi modalități de a rezolva problemele care îți sunt aruncate.

Nu va mai trebui să simți nevoia să căuți soluții rapide pentru problemele tale.

Vei putea să gândești critic și să iei decizii mai bune. Care te vor ghida mai aproape de obiectivele tale sau de orice dorești în viață.

Astăzi, ne vom concentra pe principiile lui Ray Dalio în viață și muncă și pe modul în care poți aplica aceleași principii în propria ta viață.

Asadar, hai sa începem.

Principiul de viață nr. 1: îmbrățișează realitatea și abordeaz-o

greselile

Pentru a crea principii care funcționează, unul dintre lucrurile pe care le sugerează Ray Dalio este să îmbrățișezi realitatea și să o abordezi.

Ce înseamnă asta?

Înseamnă că, dacă întâmpini o problemă în viața ta, nu stai doar și dorești să fie diferită.

Majoritatea oamenilor vor încerca să găsească cel mai rapid mod de a scăpa atunci când apar probleme. Și una dintre cele mai ușoare modalități de a face acest lucru este învinovățirea tuturor, cu excepția lor.

Se plâng foarte repede, dar nu se opresc și caută în ei înșiși o modalitate de a-și rezolva problema.

Dorești să te concentrezi asupra modului în care poți face modificări prin a fi transparent cu privire la gândurile tale cu alte persoane și cu mintea deschisă pentru a accepta feedback-ul lor.

Cu cât poți face asta mai repede, cu atât poți face mai repede schimbări reale în viața ta.

Ray Dalio subliniază, de asemenea, că orice schimbare dorești, e aproape garantat că vei experimenta eșecuri dureroase, greselile nu vor lipsi.

Dar nu trebuie să te uiți la valoarea nominală.

Pentru că felul în care reacționezi la eșecurile tale te-ar putea conduce într-una din cele două direcții. Ar putea acționa ca un combustibil pentru a te propulsa în sus către obiectivele tale. Sau pentru a te propulsa în jos spre ruină.

Dar alegerea este a ta de făcut.

Principiul de viață nr. 2: folosește procesul în 5 pași pentru a scoate din viață ceea ce dorești

Pentru a te ajuta să ajungi acolo, el prezintă un proces în 5 pași care include:

Stabilirea unor obiective clare

Identificarea și nu tolerarea problemelor

Diagnosticarea problemelor pentru a ajunge la cauza lor principală

Proiectarea unui plan care să rezolve aceste probleme

Și făcând orice este nevoie pentru a atinge aceste obiective

Acum, reține, trebuie să te confrunți cu greselile pe parcurs. Dar, așa cum spune Ray Dalio, este important să ne amintim că atunci când poți confrunta cu realitatea, accepți durerea greșelilor care vin odată cu ea și urmezi acest proces, vei fi pe drumul spre succes.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu sunt niciodată capabili să obțină succes, deoarece ascultă prea multe păreri proaste. Aceste opinii pot proveni de la tot felul de oameni care nu au credibilitatea de a le oferi păreri bune pentru succes.

Pentru a elimina părerile rele, cel mai bun lucru de făcut este să privim în jos obiectiv situația lor și să cântărim binele și răul cu ajutorul altor persoane. Ceea ce mă conduce la următorul principiu important.

Principiul de viață nr. 3: Fii radical deschis la minte

 

Dacă îi inviți pe alții să te ajute să cântărești binele sau răul, trebuie să fii radical deschis. Fii dispus să-ți lași ego-ul deoparte și să vezi ce spun alții despre tine. Fii dispus să accepți că nu vei avea întotdeauna răspunsul corect .

Sau, potrivit lui Ray Dalio, trebuie să fii dispus să renunți la două bariere – bariera ego-ului și bariera punctului mort.

Bariera ego-ului tău este acea dorință interioară pe care trebuie să o ai „drept” și să fii văzut ca persoana care are „dreptate”. Și bariera pentru punctul mort este ceea ce se întâmplă atunci când observi și evaluezi lucrurile doar din punctul tău de vedere.

Toată lumea are aceste bariere, dar ceea ce diferențiază majoritatea oamenilor este modul în care gestionează aceste bariere.

Dacă nu le gestionezi bine, îți va fi mai greu să îți atingi obiectivele.

De ce? Deoarece majoritatea oamenilor sunt incapabili să-i lase pe alți oameni să-i ajute să găsească soluții mai bune pentru situația lor.

Ray Dalio crede că deschiderea radicală este cheia eliminării ambelor bariere. El spune că este motivat de îngrijorarea autentică că este posibil să nu vedeți toate cele mai bune alegeri pe care le aveți la dispoziție.

Când poți îmbrățișa spiritul deschis, le permite celorlalți să-ți vadă slăbiciunile și să te ajute să iei cele mai bune decizii pentru situația ta.

Îți permite să vezi diferite perspective și posibilități de care probabil nu ai fost conștient înainte. Și, în cele din urmă, vei putea avea o înțelegere mai profundă despre tine însuți.

Principiul de viață # 4: Înțelege că oamenii sunt conectați foarte diferit

 

Ray Dalio menționează că, dacă vrei să fii deschis la minte, este important să înțelegi și punctele tari și punctele slabe ale tale și ale celorlalți. Deoarece creierul fiecăruia este „cablat” diferit.

Acum, ce înseamnă asta?

Să presupunem că ai doi oameni care lucrează cu tine. Una este o persoană extrem de creativă căreia îi place să urmărească obiective pe termen lung. Iar cealaltă este foarte orientată spre sarcini și excelentă în a acorda atenție detaliilor.

Acești doi oameni formează o echipă grozavă. Cu toate acestea, nu trebuie să te aștepți ca aceștia să împărtășească aceleași valori, deoarece modurile lor naturale de a gândi sunt doar diferite.

Așadar, nu te aștepta ca o persoană creativă să facă bine lucrurile orientate spre sarcini. La fel, nu teaștepta ca o persoană orientată spre sarcini să se descurce bine în proiectele creative.

Dacă poți înțelege că toată lumea are puncte tari și puncte slabe diferite, a fi deschis la minte cu oameni diferiți va fi mai eficient pentru că atunci poți avea dezacorduri gândite.

Principiul de viață nr. 5: Află cum să iei decizii în mod eficient

 

Pentru a aduce laolaltă toate principiile de viață ale lui Ray Dalio, el descrie cum să iei decizii în mod eficient mai întâi, știind ce dorești.

Pentru a ști ce vrei, trebuie să înveți cum să fii conștient de tine.

Apoi, pe măsură ce îți urmărești obiectivele, vei începe să faci greșeli și să eșuezi, dar partea importantă este să reflectezi asupra acestor eșecuri printr-o deschidere radicală.

Și, în sfârșit, să iei lecțiile pe care le-ai învățat pentru a te propulsa spre cineva mai capabil și mai puțin temător decât înainte.

 

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button