Mind

Disciplina – de ce este importanta

De ce este importanta

Disciplina – filozofia, psihologia și nenumărate cărți de auto-ajutorare au discutat despre arta disciplinei de mii de ani.

În majoritatea tradițiilor religioase (precum budismul, creștinismul, islamul și hinduismul), autodisciplina este, de asemenea, foarte importantă. Indiferent unde te uiți, fie că este vorba de un mediu spiritual sau laic, autodisciplina apare întotdeauna atunci când oamenii vorbesc despre îmbunătățirea vieții lor. Aceasta poate fi definită ca fiind dezvoltarea de noi obiceiuri, reglarea emoțiilor și acțiunilor și concentrarea intenționată.

De ce este importantă disciplina? 

Disciplina construiește obiceiuri bune

 

Ai obiceiuri proaste în viața ta de zi cu zi? Cercetările arată că dezvoltarea de noi obiceiuri este mai eficientă decât simpla încercare de a opri un comportament nedorit. Noile obiceiuri pot fi totuși o provocare, motiv pentru care disciplina este importantă. Atunci când te dedici noului obicei în mod constant, acesta devine mai ușor și – în cele din urmă – mai natural. Ca urmare, ești, de asemenea, capabil să lași deoparte obiceiurile proaste.

Disciplina te ajută să nu mai amâni

Procrastinarea este o problemă comună. Cu toții ne-am luptat cu amânarea unor lucruri sau cu așteptarea momentului magic în care ne simțim pregătiți. Atunci când ești disciplinat și ți-ai format obiceiuri bune, capacitatea ta de a face lucrurile nu depinde de cum te simți. Într-un fel, disciplina funcționează ca pilotul automat. Nu trebuie să aștepti sentimentul sau motivația potrivită pentru a începe. Persoanele disciplinate pot trece peste tentația de a amâna și pur și simplu încep.

Disciplina te ajută să îți gestionezi mai bine timpul

Atunci când oamenii vor să fie mai disciplinați, se gândesc adesea la gestionarea timpului. Prin formarea unor obiceiuri mai bune și prin faptul că nu mai amâni, poți economisi mult timp pentru diferite sarcini și poți folosi mai bine timpul pe care îl ai. Gestionarea timpului este una dintre cele mai bune abilități pe care le poți dezvolta, deoarece se aplică aproape tuturor domeniilor vieții tale. Disciplina te ajută să vă dezvolți această abilitate.

Disciplina te ajută să îți atingi obiectivele

disciplina

Toată lumea are obiective în viață. Obiectivele de la locul de muncă sunt foarte comune, dar obiectivele pot include, de asemenea, lucruri precum învățarea unei limbi noi, îmbunătățirea unui hobby sau un obiectiv de exerciții fizice. Ai nevoie de disciplină pentru a obține ceea ce îți dorești. Nu se va întâmpla peste noapte. Disciplina te asigură că îți crează noi obiceiuri, că nu mai amâni și că îți gestionezi eficient timpul. Cu timp și disciplină, vei vedea îmbunătățiri semnificative și vei găsi succesul.

Disciplina îți sporește stima de sine

Nu există nimic la fel de satisfăcător ca formarea de noi obiceiuri, renunțarea la cele vechi și atingerea obiectivelor tale. Aceste victorii cresc semnificativ stima de sine a unei persoane, ceea ce face mai ușor să continui să fii disciplinat. Te vei simți încrezător în capacitatea ta de a te ține de o rutină, de a-ți gestiona timpul și de a rezista amânării. O stimă de sine ridicată se transpune în restul vieții și relațiilor tale. O stimă de sine ridicată vă crește, de asemenea, rezistența emoțională în situații dificile.

Disciplina te ajută să stăpânești lucrurile

Marea majoritate a oamenilor care sunt cei mai buni în ceea ce fac au un lucru în comun: disciplina. Adesea se trezesc în fiecare zi la aceeași oră, au o rutină pe care o respectă mereu și se angajează să se perfecționeze prin educație sau formare continuă în domeniul lor. Nu trebuie să fii un maestru în tot ceea ce faci, dar dacă scopul tău este să fii maestru în ceva, disciplina nu este negociabilă.

Disciplina te face mai de încredere

O lipsă de disciplină poate avea efecte semnificative asupra vieții tale. De exemplu, dacă nu ești bun la gestionarea timpului, s-ar putea să te străduiești să respecți termenele limită la locul de muncă, să ajungi la evenimente și întâlniri la timp sau să petreci suficient timp cu cei dragi. Poți căpăta reputația de a nu fi de încredere. Anumite afecțiuni pot afecta capacitatea unei persoane de a-și gestiona timpul, cum ar fi ADHD. Disciplina se aplică în continuare, deși poate arăta diferit de la o persoană la alta, în funcție de ceea ce funcționează pentru ea. Multe strategii pot face mai ușoară gestionarea timpului, cum ar fi organizarea programului astfel încât să nu fie copleșitor și setarea de alarme.

Disciplina îți îmbunătățește capacitatea de a gestiona emoțiile provocatoare

disciplina

Disciplina se aplică atât emoțiilor tale, cât și obiceiurilor tale. Nicio emoție nu este “rea”, dar unele sunt mai provocatoare decât altele. Mânia este un bun exemplu. Din fericire, poți învăța să ai disciplină când vine vorba de această emoție. Asta nu înseamnă că trebuie să o reprimi. Disciplina te ajută să înveți să o gestionezi și să o exprimi în mod sănătos. Acest lucru necesită practică. Exprimarea sănătoasă a furiei include mai întâi recunoașterea sentimentului, liniștirea ta dacă este necesar și comunicarea sentimentelor tale celorlalți.

Disciplina într-un domeniu afectează disciplina în altele

Ceea ce este interesant în legătură cu disciplina este că aceasta nu se formează în mod izolat. Asta înseamnă că, în timp ce te concentrezi pe un singur domeniu al vieții tale, a fi disciplinat se extinde și în restul vieții tale. Asta pentru că disciplina are ca rezultat noi obiceiuri și modele de gândire care se aplică peste tot. Datorită încrederii de sine sporite pe care o obții în urma unei “victorii” într-un domeniu, este, de asemenea, adesea mai ușor să dezvolți disciplina peste tot.

Disciplina ajută la reducerea stresului

Toată lumea se confruntă cu stresul, dar atunci când ești disciplinat, cel mai probabil te vei simți mai puțin stresat decât înainte. O mai bună gestionare a timpului poate juca un rol important în acest sens, deoarece mulți dețin stres atunci când sunt grăbiți și nu își folosesc bine timpul. Disciplina în general face ca viața să fie mai puțin haotică. Acest lucru îi ajută pe oameni să se simtă mai mult în control și mai împământeniți.

Dacă până acum nu te-ai considerat o persoană foarte disciplinată, sper că am reușit să contribuim puțin la o mai bună disciplină a ta de acum încolo…

Nu ezita să îți programezi o întâlnire cu mine, dacă simți că ai nevoie de ajutor, îndrumare sau vreun sfat, îți suntem la un call de tine 🙂

https://bit.ly/FiiTu

 

 

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button