9 moduri de a vă îmbunătăți abilitățile de dezvoltare personala
Abilități de dezvoltare personala
Dezvoltare personala –
Este actul continuu de a-ți evalua obiectivele și valorile de viață și de a-ți construi abilitățile și calitățile pentru a-ți atinge potențialul. Ele pot contribui la maturitate, succes și satisfacție.
Mulți oameni își consolidează abilitățile de dezvoltare personală de-a lungul vieții pentru a se îmbunătăți și a-și atinge obiectivele. Ei pot face acest lucru prin educație, sfaturi de la un mentor, auto-ajutor și multe altele.
În acest articol, voi descrie unele dintre cele mai importante abilități de dezvoltare personală care te pot ajuta în călătoria ta spre a deveni mai capabil și mai încrezător.
Ce sunt abilitățile de dezvoltare personala?
Abilitățile de dezvoltare personală sunt calități care te ajută să crești atât personal, cât și profesional. Cu alte cuvinte, acestea sunt abilități care te ajută să îți hrănești dezvoltarea personală. Înțelegerea și îmbunătățirea acestor abilități te pot ajuta să îți maximizați potențialul. Acest proces este cunoscut și ca auto-dezvoltare sau creștere personală.
De ce sunt importante abilitățile de dezvoltare personala?
Abilitățile de dezvoltare personală sunt importante, deoarece îți permit să creezi planuri strategice și tactice pentru creșterea personală și profesională către obiectivele tale.
Poate fi util să îți perfecționezi abilitățile de dezvoltare personală, astfel încât să le poți lucra în mod natural în rutina zilnică și să le folosești pentru:
- Atinge obiective personale și de carieră
- Înaintează în carieră
- Îmbunătățește-ți punctele forte și talentele
- Mai sigur pe tine
- Găsești împlinirea și satisfacția
Exemple de abilități de dezvoltare personala
Abilitățile de dezvoltare personală pot fi trăsături sau calități pe care le ai deja sau pe care le poți obține prin educație și formare. Persoanele vor aprecia diferite abilități de dezvoltare personală în funcție de obiectivele lor, dar iată câteva exemple de abilități pe care oamenii le practică în mod obișnuit pentru a facilita creșterea personală:
Comunicare
Interpersonal
Organizare
Rezolvarea problemelor
Încredere în sine
Adaptabilitate
Integritate
Etica muncii
Conducere
Comunicare
Comunicarea include abilitatea ta de a vorbi, scrie și asculta. Cu aceste abilități, poți înțelege ceea ce spun și simt alții și, de asemenea, îți poți transmite propriile idei și sentimente. Comunicatorii buni pot vorbi clar și încrezător, folosind un ton pozitiv și adecvat situației.
Interpersonal
De asemenea, numite abilități de oameni sau abilități sociale, abilitățile interpersonale sunt comportamentele verbale și nonverbale și reacțiile la interacțiunile cu alte persoane. Acestea îții afectează capacitatea de a construi relații și de a face impresii asupra celorlalți în situații sociale.
Organizare
Abilitățile de organizare includ ordonarea spațiilor fizice și digitale, precum și capacitatea de a planifica, programa și prioritiza. O bună organizare te poate ajuta să economisești timp, să previi comunicările greșite și să îmbunătățești eficiența.
Rezolvarea problemelor
Rezolvarea problemelor este capacitatea ta de a face față situațiilor provocatoare sau surprinzătoare. Buni rezolvatori de probleme pot rămâne calmi atunci când întâmpină obstacole și își evaluează toate opțiunile pentru a găsi cea mai bună soluție.
Încredere în sine
Încrederea în sine este credința în abilitățile, acțiunile și deciziile tale. Dacă ai încredere în tine, este mai probabil să urmărești obiective ambițioase, să încerci lucruri noi și să crezi că poți reuși.
Adaptabilitate
Adaptabilitatea este capacitatea ta de a te adapta rapid și ușor la lucruri noi. Oamenii care se ocupă bine de schimbări se înțeleg adesea cu o varietate de personalități și prosperă în orice mediu. De asemenea, pot rămâne calmi în situații surprinzătoare.
Integritate
Oamenii tind să aibă încredere în cei care sunt sinceri și își păstrează valorile. Integritatea înseamnă a face ceea ce este corect și a spune adevărul, chiar dacă acest lucru prezintă provocări. A avea integritate poate duce la o bună reputație și la oportunități de avansare.
Etica muncii
Etica muncii include nu numai munca grea, ci și fiabilitatea, responsabilitatea, calitatea, determinarea și disciplina. Persoanele cu o bună etică a muncii tind să fie productive și să aibă o atitudine pozitivă.
Conducere
Conducerea este capacitatea de a ghida oamenii. Liderii buni îi pot motiva pe ceilalți și îi pot ajuta să atingă un obiectiv comun. Ele creează încredere și îmbunătățesc moralul.
Cum să îți îmbunătățești abilitățile de dezvoltare personala?
Îți poți îmbunătăți abilitățile de dezvoltare personală luând cursuri, învățând de la oamenii din jur, câștigând noi talente și îmbunătățindu-le pe cele existente.
Urmează aceste instrucțiuni pentru a te dezvolta personal:
Învinge-ți fricile.
Frica te poate împiedica să crești și să progresezi. Dacă îți este frică să vorbești în public, de exemplu, ia un curs sau alătură-te unui grup care îi ajută pe oameni să devină mai buni vorbitori publici. Dacă îți este frică să nu îți asumi riscuri, găsește un mentor care te poate ajuta să iei decizii bune și să îți construiești încrederea. Crește și învață încercând lucruri pe care s-ar putea să nu te simți bine.
Dacă ești timid, încearcă să începi o conversație sau să te prezinți oamenilor noi la o recepție sau la un atelier.
Citește.
Cititul îți poate extinde cunoștințele și vocabularul și te poate ține la curent. De asemenea, îți poate stimula mintea și îți poate îmbunătăți abilitățile de gândire critică. Încearcă să stabilești un obiectiv pentru a citi cel puțin un articol educațional sau motivațional pe zi sau o carte pe lună.
Învață ceva nou.
Află o nouă abilitate sau subiect, indiferent dacă o faci singur sau te înscrii la o clasă. S-ar putea, de exemplu, să urmezi cursuri pentru a învăța o altă limbă, un nou program software sau cum să scrii creativ. Ia în considerare urmărirea unui webinar pe teme de dezvoltare profesională, cum ar fi antreprenoriatul sau marketingul social media.
Cere feedback.
Adresează-te unui membru al familiei, prieten, coleg sau manager și roagă-l să îți ofere feedback cu privire la un proiect recent sau realizare. Folosește comentariile lor pozitive, precum și criticile lor constructive pentru a găsi modalități de îmbunătățire. Uneori ai nevoie de o părere externă, imparțială, pentru a obține o perspectivă diferită.
Observă-i pe ceilalți.
Urmărește și învașă de la oamenii care te inspiră. Acesta ar putea fi cineva pe care îl cunoști, cum ar fi un supraveghetor, un membru al familiei sau o persoană publică. Identifică calitățile pe care le admiri în ele și încearcă să le replici pe cele din tine.
Relaționează
Interacționând cu multe tipuri de oameni, poți învăța idei noi și poți înțelege cum să comunici și să lucrezi cu diferite tipuri de personalitate. De asemenea, poți întâlni oameni și dezvolta relații care te-ar putea ajuta în viitor. Fă rețea prin organizații din industrie și grupuri de interese comune sau participă la conferințe și evenimente pe teme care te interesează.
Tine un jurnal.
Scrierea într-un jurnal în fiecare zi sau săptămână te poate ajuta să câștigi conștiința de sine și să reflectezi asupra evenimentelor, deciziilor și conversațiilor recente. S-ar putea să păstrezi un jurnal privat scris de mână sau poți alege să îți împărtășești gândurile și experiențele prin blog. Foloselte-l pentru a stabili și evalua obiective și progrese.
Meditează.
Mulți oameni meditează pentru a câștiga claritate și conștientizare și pentru a reduce stresul și anxietatea. Meditația te poate ajuta să te concentrezi asupra dezvoltării de sine și asupra obiectivelor tale într-un mod sănătos, pozitiv și calm. Chiar și programarea unei pauze de la serviciu sau a unui timp liniștit pentru tine te poate ajuta să te relaxezi și să te concentrezi.
Obține un mentor.
Dacă ai nevoie de ajutor pentru a identifica modalități de a-ți dezvolta abilitățile de auto-dezvoltare, discutați cu un mentor. Această persoană poate fi un manager, profesor, cineva pe care îl admiri sau un mentor profesionist de dezvoltare personală.
Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)