Mind

Despre convingeri limitative

6 pași pentru a le sparge

Convingeri limitative – ce anume îți limitează capacitatea de a-ți progresa cariera și de a-ți atinge obiectivele?

Dezvoltăm mai jos 6 pași pentru a sparge aceste convingeri limitative și să afli cum poți realiza mai multe.

De ce avem convingeri limitative?

Convingerile limitative, în majoritatea cazurilor, sunt gânduri inconștiente, care apar ca mecanisme de apărare pentru a evita posibile frustrări, eșecuri și dezamăgiri.

Într-un moment din trecut, este posibil să fi suferit de ceva anume. Iar acum, când te confrunți cu o situație similară, subconștientul tău găsește o modalitate de a încerca să-l blocheze.

Un bun exercițiu de început pentru a contracara convingerile limitative este de a căuta rădăcina problemei.

Găsind agentul care provoacă o astfel de negativitate.

 

Aceste gânduri și convingeri limitative pot avea mai multe origini:

  • Convingerile personale sunt acele experiențe trăite de persoana însuși, care o determină să dezvolte anumite blocuri.
  • Experiențe și credințe ereditare care sunt legate de modul în care am fost creați, ideile și comportamentele pe care le observăm și le consolidăm pe parcursul întregii noastre vieți.
  • Frica sau scuza este tot ceea ce folosești ca scuză pentru a nu mai face ceva sau atunci când încetezi să mai iei o anumită acțiune de teamă să nu dai greș.
  • Cercurile sociale ale persoanelor din jurul tău și ale celor care te pot influența.
  • Societatea poate impune standarde care generează credințe limitative.
  • Credințele religioase pot răspândi uneori gânduri limitative, deoarece predicarea lor definește de obicei care sunt atitudinile acceptate sub ochii divinității în care un individ crede.

Pentru a descoperi convingerile tale limitative, gândește-te la lucrurile pe care ai vrea să le realizezi, dar în prezent nu lucrezi. Apoi caută justificarea pe care o găsești pentru că nu ai făcut acel lucru. Această justificare se află de obicei în „de ce” ul propoziției. Este mai ușor de spus decât de făcut, încercând să nedezlegăm astfel de credințe limitative. A vorbi cu prieteni de încredere, familie sau mentori poate fi o abordare cu adevărat valoroasă aici.

Deci, cum îți poți depăși credințele limitative?

  1. Identifică una dintre convingerile tale limitative

Primul pas pentru depășirea convingerilor tale limitative constă în identificarea a ceea ce sunt. Dacă te temi că pot exista multiple limitări, atunci începe cu cea mai mare și apoi repetă acest pas cu fiecare credință limitativă.

  1. Recunoaște că este doar o credință

Recunoaște că credința ta poate fi pur și simplu o credință bazată pe falsități. Este probabil să fie complet neadevărat și este doar o credință, nu un fapt.

  1. Provoacă-ți propria credință

Acum, că ai recunoscut că este doar o credință, mai degrabă decât un fapt întemeiat, puneți la îndoială credința. Întreabă-te:

  • Este această credință cu adevărat întemeiată? Care sunt faptele justificative?
  • M-am gândit mereu așa? Dacă nu, ce s-a schimbat?
  • Există dovezi care să contracareze credința mea?
  • Cum ar fi să mă gândesc la contrariile credinței mele?
  • Această credință mă ajută să progresez către obiectivele mele?
  • Cum m-aș gândi la această convingere dacă aș fi altcineva (de ex. Albert Einstein, Oprah Winfrey, Steve Jobs, antreprenor, medic etc.)?

Multe dintre aceste întrebări pot părea ciudate, dar sunt concepute pentru a te ajuta să îți lărgești perspectiva asupra subiectului. Este exerciții de gândire „în afara cutiei”. Când te cerți împotriva propriei gândiri inițiale, îți poți da seama că nu tocmai ceea ce gândeai te conduce să schimbi paradigma în ceva mai pozitiv și mai încurajator.

  1. Recunoaște consecințele potențial dăunătoare

Care sunt consecințele păstrării credinței tale limitative? A te ține de convingerea că nu ești capabil să treci o selecție pentru că ai eșuat prima încercare te poate lipsi de trecere în viitor și poți avea o viață mai bună.

  1. Adoptă o nouă credință

Alege ceva nou în care să credezi, ceva care te va ajuta să îți îmbunătățești viața. Este posibil ca această tranziție să nu fie ușoară. În funcție de cât timp ai gândit și ai trăit ceea ce te-a determinat să crezi ceea ce crezi, este posibil să fi creat o legătură emoțională extraordinar de puternică și să îți înrădăcineze credința foarte puternic. Dacă dorești să mergi mai departe și să te schimbi, va trebui să ai puterea și curajul să faci această schimbare în gândire și să adopți noua credință.

  1. Pune în practică

Acționează și începe să implementezi lucruri care îți susțin noua credință. Dacă credința ta limitativă ți-a spus că ești „prea bătrân pentru a începe să faci mișcare”, începe să adopți o credință „Nu este niciodată prea târziu să începi” și apoi, astăzi, mergi la o plimbare de 15 minute pentru a începe să faci mișcare și să creezi un obicei de acolo.

Condiționarea la noile tale convingeri înseamnă crearea realității pe care ți-o dorești în mintea ta. Vizualizarea rezultatelor pe care vrei să le obții.

Vizualizarea este o modalitate excelentă de a crea anticipare. Vei experimenta mental rezultatul pe care dorești să îl obții. Cu aceasta, vei trimite semnale congruente către creierul tău, făcându-l să funcționeze pentru tine.

convingeri limitative

Cum ajută mentoratul în procesul de eliminare a convingerilor limitative?

În plus față de pașii de mai sus, un alt mod extrem de eficient de a descoperi și a depăși convingerile tale limitative este cu sprijinul mentoratului și al coaching-ului.

Această metodologie are mai multe tehnici utilizate în căutarea dezvoltării individuale. O parte a acestui proces este descoperirea autocunoașterii (în coaching) și a motivației, învățarea și înțelegerea de la cei cu experiență de succes (în mentorat).

Când îți dai seama că îți poți schimba viața prin convingerile tale, vei descoperi că poți elimina gândurile toxice care anterior te-au împiedicat să îți atingi obiectivele. Când un antrenor sau un mentor începe să se concentreze asupra abilităților tale și asupra modului în care acestea se pot dezvolta, vei fi încurajat să elimini convingerile limitative și să îți atingi obiectivele.

Vezi, auzi și simți în mintea ta rezultatul pe care dorești să îl obții. Practică acest exercițiu în fiecare zi timp de cel puțin cinci minute. Vei observa beneficiile pe care acest exercițiu simplu le va aduce vieții tale și îți vei aminti, dacă ești în căutarea unui mentor care să te ajute să îți contești convingerile limitative, ne poți trimite un mail la adresa de mai jos și noi vom lua legătura cu tine.

Vei primi din partea mea o sesiune gratuită de coaching de 30 minute în care putem discuta despre ce anume te provoacă și de ce nu, să decizi că pot să fiu mentorul tău.

Așadar, adresa unde mă poți găsi este contact@georgenedelcu.ro , aștept cu interes mailul tău.

 

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button