Mind

Cititul – 11 avantaje ale cititului

11 avantaje ale cititului

 

Cititul 

De ce este bine să citim?

Cu siguranță că te-ai întrebat la ce te ajută cititul, de ce este recomandat să citești.

Pai, hai sa vedem de ce cititul este bun și de ce ne face bine.

1.Stimulare mentală cognitivă și exerciții cerebrale

Concentrându-te pe cuvinte și pe poveste, cititul îți stimulează creierul și funcțiile cognitive. Această stimulare specială te poate ajuta să îți ascuți mintea. În special partea creierului care este responsabilă de concentrare și analiză critică.

Citirea nu ajută doar la gândirea critică, ci și îmbunătățește funcția creierului. Luați în considerare ce se întâmplă atunci când lucrați un mușchi în fiecare zi.

Acel mușchi crește și devine mult mai puternic decât înainte. Cititul funcționează la fel în mintea ta. Stimularea constantă a creierului pe care o oferă cititul este similară exercițiului necesar pentru a lucra un mușchi. Întărește părțile separate ale creierului care controlează gândirea și analiza abilităților.

cititul

  1. Extinderea vocabularului și cunoștințelor

Când citești, poți întâlni câteva cuvinte pe care nu le înțelegi sau chiar nu le recunoști. Această situație te poate determina să cauți cuvântul și să descoperi definiția.

Dicționarele, atât sub formă de carte, fie sub formă de carte electronică, pot fi benefice pentru a înțelege acest nou cuvânt pe care s-ar putea să nu-l recunoști. Deoarece nu știai cuvântul, pentru început, actul de a căuta definiția îți ajută creierul să păstreze acel cuvânt nou și incitant.

Ce face asta pentru a vă aduce beneficii? Ei bine, după câteva zile de citit și căutând cuvinte noi pe care nu le înțelegi, vocabularul tău va începe să se extindă un cuvânt la rând.

Cuvintele și expresiile, când citești în fiecare zi, îți umplu creierul cu un vocabular nou. Pe care s-ar putea să nu-l fi învățat niciodată fără să citești. Acest lucru este dovedit în acest studiu de către Universitatea din Oregon.

Este incredibil cât de multe iei în timp ce citești. Iar acest aspect al înțelegerii este un alt beneficiu semnificativ al citirii zilnice.

  1. Stres și ameliorarea tensiunii

Majoritatea oamenilor știu din experiență că lectura este o formă excelentă de divertisment. Dar ceea ce s-ar putea să nu realizezi tu și ceilalți oameni este că lectura poate ajuta la scăderea nivelului de stres.

Ai citit corect acest mic fapt, deși pare ciudat de spus. Actul de a citi și de a te concentra asupra cuvântului scris te poate ajuta să îți ușurezi mintea de anxietate și presiunile zilei. Trăgându-ți mintea departe de stresul la îndemână, te poți relaxa și lăsa stresul să se topească.

Stresul  poate afecta multe părți din viața de zi cu zi și, după perioade lungi de stres intens, poate fi chiar dăunător sănătății tale generale. Cititul, atât romanele, cât și alte lucrări de literatură te pot ajuta să rezolvi problemele cauzate de stres, permițându-i mintii și corpului să se relaxeze.

Odată ce ai început să citești, vei începe să te concentrezi nu pe stres, ci pe cuvinte și poveste. În timp, cititul îți va reduce nivelul de stres, făcându-te să te simți mai bine mental și fizic.

 

  1. Ajută la depresie

Cititul, în special cărțile de auto-ajutorare, poate ajuta la evitarea aparițiilor depresive. La fel ca și cu scăderea nivelului de stres, cititul stimulează partea creierului care se ocupă și de depresie.

Cărțile de auto-ajutor, pline de informații despre cum să te îmbunătățești pe tine însuți și starea ta de spirit, pot ajuta la ameliorarea depresiei. Cititul cărților poate fi extrem de benefică pentru cineva care ar putea suferi de tendințe depresive, dar nu suficient pentru a avea nevoie de medicamente.

Puteți găsi cărți de auto-ajutor la orice librărie sau librărie online. Cu toate acestea, nu sunt singurele cărți care pot ajuta la ușurarea tendințelor depresive ale unora. Romanele, povestirile, articolele din reviste și cărțile de non-ficțiune pot contribui, de asemenea, la ușurarea acestor tendințe.

Citind, vă concentrați nu pe lucrurile care vă provoacă depresia, ci pe lucruri care vă pot oferi altceva de luat în considerare. Atunci nu mai ești îngrijorat de starea ta depresivă, ci în schimb ești concentrat pe poveste.

  1. Îmbunătățirea memoriei și o mai bună concentrare

Deși a fost menționat mai devreme despre modul în care cititul poate îmbunătăți concentrarea și gândirea critică, există o altă parte a sănătății mintale pe care lectura o ajută să se îmbunătățească.

Citind cel puțin puțin în fiecare zi vă puteți îmbunătăți concentrarea și funcția de memorie. Și în acest caz, cititul stimulează creierul, în special partea creierului care ajută la memorie și atenție. La fel ca în cazul exercițiului fizic, cititul este o formă de exercițiu mental care vă împinge memoria și vă concentrați la limite.

Cum se îmbunătățește concentrarea prin citit? Concentrarea este consolidată prin citit, deoarece necesită concentrare pentru a citi. Când te așezi să citești o carte sau un articol, nu vei înțelege ceea ce citești decât dacă ești concentrat. Ia în considerare cum este atunci când faci o problemă de matematică.

Pentru a fi corect, trebuie să te concentrezi cu atenție asupra acelei probleme. Același lucru este valabil și pentru citit. Din nou, la fel ca funcția de memorie din creier, concentrarea este exercitată, ceea ce te ajută să îți îmbunătățești concentrarea generală.

cititul

  1. Îți întărește abilitățile de scriere

Cititul nu are doar beneficii pentru sănătate; cititul are beneficii și pentru alte aspecte ale vieții tale. Aceste avantaje ajută la transformarea cititorilor în persoane bine rotunjite.

Cei care scriu, cunosc importanța lecturii. Indiferent dacă scrieți lucruri pentru muncă sau doar pentru distracție, lecturile grele îți pot îmbunătăți abilitățile de scriere. Există mai multe moduri în care cititul te poate ajuta să îți consolidezi abilitățile de scriere și fiecare dintre aceste moduri se întâmplă fără să îți dai seama.

  1. Îți îmbunătățește imaginația și empatia

Deși îmbunătățirea imaginației tale nu este unul dintre cele mai frecvente beneficii, cititul îți poate crește semnificativ imaginația. Ia în considerare lumile în care ești scufundat și personajele pe care le întâlnești în timp ce citești un roman.

Datorită acestor lumi și personaje, porțiunea creierului care îți găzduiește imaginația este stimulată, determinându-te să îți imaginezi cum arată locurile și oamenii doar prin imaginarea cuvintelor.

Când începi să citești o carte, de obicei nu ai o imagine în cap chiar la început. Cu toate acestea, până când termini cartea, îți poți imagina cu ușurință întreaga lume și personajele care umplu cartea.

Cititul cărților se datorează stimulării creierului pe care o induce cititul. Cititorii grei vor cunoaște sentimentul de a se pierde în lumea romanelor. Este un sentiment minunat.

  1. Îți stimulează somnul

Știai că cititul te poate ajuta și cu somnul? Nu, acest lucru nu înseamnă că lectura te ajută să adormi, dar contribuie la îmbunătățirea tiparului general de somn și a odihnei.

Cititul, deoarece îți permite să te relaxezi și să te dez-stresezi, te poate ajuta să ai un somn profund și liniștit. Sună de parcă ar putea fi prea bine pentru a fi adevărat, dar cititul te poate ajuta, de fapt, să dormi.

Cărțile sunt o companie excelentă noaptea înainte de a merge la culcare. Dacă ziua este plină, respirați. Prin separarea orelor specifice pentru citit chiar înainte de a adormi noaptea, te poate ajuta să te relaxezi înainte de a adormi. Tipul de literatură pe care îl citești este preferința ta, dar doar faptul că citești este partea importantă.

Cititul înainte de culcare îți calmează corpul și mintea, mai ales după o zi lungă și stresantă. Chiar dacă cititul este pentru un timp scurt – un capitol sau două – liniștea pe care o induce lectura te poate ajuta să te strecoare într-un somn profund și odihnitor. Relaxarea pe care o poate aduce cărțile este doar unul dintre avantajele minunate ale lecturii în fiecare seară înainte de culcare.

  1. Bucuria

Poate că cel mai cunoscut beneficiu al cititului este valoarea de divertisment a deschiderii unei cărți cu pagini albe clare. Desigur, distracția lecturii este de obicei cea care îi atrage pe cititorii avizi să ia următoarea carte grozavă. De fapt, lectura a fost o formă solidă de divertisment de mulți ani.

Orice cititor știe că lectura poate fi pașnică și poate induce o stare de spirit relaxantă. Scufundându-te într-o carte bună, aproape că simți că orice stres sau îngrijorare se topesc. Amândoi sunteți distrați și relaxați doar citind, care este doar unul dintre multele lucruri minunate despre cărți.

Cu capacitatea de a distra și induce liniștea, lectura a fost un confort constant pentru oamenii de toate vârstele și din toate categoriile sociale. De ani de zile, acest factor de divertisment a fost în fruntea literaturii.

Cărțile și alte forme de scriere sunt la fel de populare și astăzi. Starea pașnică a lecturii a fost doar uimitoare ca divertisment. Mulți mari cititori și scriitori au menționat importanța lecturii de-a lungul carierei, fiind avocați pentru lectură.

 

  1. Cititul îți poate lumina ziua

Cărțile pot aduce bucurie vieții tale în fiecare zi. Faptul de a citi este un mare beneficiu atât pentru sănătatea mentală, cât și pentru cea fizică, dar poate și să îți înveselească ziua.

Uneori, zilele pot fi stresante și îngrijorătoare, dar când te întinzi noaptea și adormi cu o carte bună, îți ridică spiritul împreună cu stresul și îngrijorarea.

Nu există niciun motiv să te simți supărat în legătură cu situațiile stresante. Ia-ți puțin timp din ziua ta, citește puțin și simte-te relaxat. Oricât de convingătoare sunt meditația și yoga pentru a-ți înveseli ziua, puțin timp petrecut singur cu o carte este un mod minunat de a-ți petrece după-amiaza sau noaptea.

Cărțile sunt ușor de transportat, în special cu e-cititorii populari și vă puteți bucura de timpul de citire oriunde.

  1. Te ajută să îți lărgești mintea

Cărțile îți permit să vezi lucrurile dintr-o perspectivă complet diferită. Cititul unei cărți despre o anumită cultură, de exemplu, te poate ajuta să înțelegi cum diferă cultura respectivă de a ta. S-ar putea să nu fii de acord cu perspectiva culturii respective, dar cel puțin vei privi lucrurile dintr-un unghi nou.

Cărțile îți oferă idei noi. Înveți în mod constant când citești și poți începe să privești lumea dintr-o perspectivă mai echilibrată. În absența altor puncte de vedere, avem tendința de a avea un tip de gândire foarte unidimensional bazat pe creșterea noastră.

Dacă ai citi o carte sau un articol despre această problemă scrisă de o femeie musulmană, ai putea învăța să începi să vezi lucrurile din perspectiva ei. Este o lume mare acolo, iar cititul este o modalitate de a-ți extinde mintea la toate posibilitățile.

Dacă nu ești deja un cititor pasionat, acordă-i o șansă.

Cititul ar putea părea plictisitor pentru unii care nu au citit niciodată cu adevărat o carte grozavă, dar, cu puțin timp, îți poate plăcea și cititul. Cu toate avantajele uimitoare ale lecturii, merită cu siguranță timpul.

Este destul de simplu; ia un best seller, așează-te în patul tău confortabil și citește! S-ar putea să fii surprinși de distracția minunată pe care o poate oferi lectura și chiar ai putea deveni un cititor adevărat cu timpul. Orice ai alege să faci, nu uita de beneficiile incredibile ale lecturii. O singură carte este tot ce trebuie.

Așadar, ia această provocare și începe să citești astăzi o singură carte!

Dacă te ajută acest articol să începi să citești, nu pot decât să mă bucur.

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button