Mind

3 tipuri de convingeri limitative care te opresc din drum- ce sunt convingerile

Ce sunt convingerile limitative si cum ne opresc din drum?

Convingerile iraționale și nesănătoase te vor împiedica să îți atingi cel mai mare potențial.

Ai convingeri esențiale care îți ghidează deciziile pe care le iei?

Ele afectează modul în care interpretezi evenimentele din viața ta și influențează modul în care gândești, simți și te comporti.

Credințele tale sănătoase te servesc bine. Dar, convingerile nerealiste, autolimitate, pe care le păstrezi… Și toată lumea are câteva credințe nesănătoase… Te pot împiedica să îți atingi cel mai mare potențial.

Este important să îți recunoști convingerile de bază și să examinezi care dintre acestea ar putea fi inexacte și neproductive. Apoi, poți lua măsuri pentru a renunța la convingerile care îți limitează potențialul.

3 tipuri de credințe nesănătoase

Iată trei tipuri de credințe nesănătoase care te vor face mai puțin eficient și te vor jefui de forța mentală de care ai nevoie pentru a deveni cel mai bun:

Credințe nesănătoase despre tine

 

Concluzia că ești un ratat, un eșec,  sau incapabil te va împiedica să faci tot ce poți. Chiar și convingerile prea optimiste pot fi nesănătoase. A crede că ești cel mai bun în tot ceea ce faci sau că ești deasupra regulilor poate fi la fel de periculos pentru bunăstarea ta ca o convingere de bază exagerat de negativă despre tine.

Credințe nesănătoase despre alții  

A crede că toată lumea este împotriva ta, de neîncredere sau manipulatoare va face imposibilă dezvoltarea relațiilor sănătoase. În mod similar, a crede că toată lumea poate avea încredere sau că toată lumea este o persoană amabilă te poate determina să se profite sau să intri în relații care nu-ți sunt bune.

Credințe nesănătoase despre lume

ce sunt convingerile

Presupunând că nu poți reuși în lumea de astăzi sau că te gândești că lumea este prea întunecată pentru a fi vreodată fericită, îți va afecta viața. Pe de altă parte, nici minimizarea problemelor sociale și privirea către lume prin ochelari de culoare roz nu este utilă.

Există multe convingeri diferite despre tine, despre ceilalți oameni și despre lumea din jurul tău. Și, deși probabil crezi că toate convingerile tale sunt 100% exacte, adevărul este că cel mai sigur ai câteva credințe esențiale care sunt iraționale și neproductive.

Credințele se transformă în profeții care se împlinesc de la sine

Convingerile nesănătoase duc la obiceiuri nesănătoase. Iar obiceiurile nesănătoase produc rezultate negative care, în cele din urmă, îți întăresc convingerile nesănătoase. Este un ciclu vicios care poate fi greu de rupt.

Iată câteva exemple reale din viașa de zi de zi care arată cum credințele autolimitate s-au transformat în profeții care se împlinesc de la sine:

O femeie a crezut că nu poate fi iubită. A sărit de la o relație nesănătoasă la următoarea, iar și iar. Fiecare persoană cu care s-a întâlnit a tratat-o ​​prost, ceea ce i-a întărit convingerea că nu poate fi iubită.

Un proprietar de sală de sport credea că întreprinderile mici nu pot concura în lumea de astăzi. Numărul de membri a scăzut, dar, mai degrabă decât să facă ceva diferit, a decis că afacerea va eșua. S-a trezit într-o criză financiară și a ajuns la concluzia că va trebui să închidă ușile, pentru că lanțurile mari o scoteau din afaceri.

Un bărbat credea că toată lumea era în mod inerent rea. Chiar și atunci când oamenii erau amabili cu el, el presupunea că aveau motive ulterioare. I-a ținut pe toți la distanță și nu a dezvoltat niciodată relații de încredere. De fiecare dată când a simțit că nu este tratat corect, a crezut că sunt dovezi care i-au dovedit în continuare convingerile că oamenii sunt răi.

Cum să-ți schimbi convingerile limitative

Este greu să-ți schimbi convingerile autolimitate. La urma urmei, probabil că le-ai ținut mult timp și ai crezut că sunt 100% exacte.

De asemenea, cauți în mod constant dovezi care să îți întărească convingerile (ignorând simultan dovezi contrare).

Nu ai de gând să vorbești singur despre credințele tale peste noapte. A-ți spune că nu ești un ratat nu te va face brusc să crezi că ești un câștigător în adâncul sufletului.

Cel mai bun mod de a -ți schimba convingerile este să îți provoci credințele direct.

 

Pentru a face acest lucru, trebuie să renunți la obiceiurile nesănătoase care îți epuizează puterea mentală.

Schimbându-ți obiceiurile, îți poți îndepărta credințele nesănătoase puțin câte puțin de la bază.

De exemplu, dacă eviți în mod intenționat interacțiunea cu oamenii deoarece consideri că este prea incomod din punct de vedere social pentru a -ți face prieteni, angajează-te să faci cunoștință în fiecare zi cu doi oameni noi. Întâlnirea cu oameni noi și punerea pe tine acolo îți va provoca convingerile despre tine.

Pe măsură ce îți provoci convingerile, acordă o atenție deosebită dovezilor care sugerează că convingerile tale nu ar putea fi 100% precise.

Încet, în timp, va începe să îți dezvăluie câteva dintre convingerile tale nesănătoase.

În loc să crezi că este prea incomod din punct de vedere social pentru a-ți face prieteni, ai putea accepta că, deși uneori ești puțin incomod, unii oameni te vor plăcea pentru asta.

Adevărul este că ești mai puternic decât crezi.

Creierul tău te minte uneori.

Provocarea credințelor tale îl va ajuta pe creier să te vadă pe tine, pe ceilalți oameni și pe întreaga lume într-o lumină mai precisă.

Așadar, ai inteles ce sunt convingerile si cum ne pot opri din drum?

Daca vei considera ca ai nevoie de sprijin, ca ai o intrebare sau ai mai multe intrebari despre ce sunt convingerile, iti stau la dispozitie!

 

 

 

Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button