Autoeducarea
Auzim adesea că este foarte important să investim în noi, în educația noastră. De ce ar fi important acest lucru?
Poate ne simțim foarte comfortabili la locul de muncă actual, avem un salariu bunicel, ceva timp liber, un concediu pe an, pe scurt cam avem ce ne trebuie.
Însă, întrebarea mea este : asta e chiar tot ce îți dorești tu de la viața ta? Dacă da, atunci este clar, nu mai e nevoie să faci nicio investiție în a te dezvolta.
Dar dacă această întrebare te pune pe gânduri, te face să te întrebi : Chiar, oare eu nu pot mai mult? De ce nu fac mai mult decât atât?
În această situație, intervine educația.
Nu este niciodată prea târziu să vrei mai mult de la tine, să vrei să cunoști și să înveți cât poți de mult despre lucrurile care te pasionează și despre ceea ce te ține pe loc.
În ziua de azi, avem atât de multe surse de unde ne putem informa. Astfel încât și cu costuri cât se poate de reduse, putem să ne auto-educăm.
Sunt foarte multe webinarii gratuite de dezvoltare personală, cursuri gratuite, chiar și dacă ne dorim să încercăm lucruri noi, găsim absolut orice.
Indiferent că suntem angajați, sau avem propria noastră afacere, educația și dezvoltarea noastră nu trebuie să se oprească niciodată.
Din propria mea experiență, îți pot spune că afacerea ajunge la nivelul la care ești tu. Cu cât investești mai mult în tine și te forțezi să devi pe zi ce trece tot mai bun… În aceeași măsura se va dezvolta și afacerea ta.
În ultimii ani, tot mai multe companii au investit foarte mult în dezvoltarea personală și profesională a angajaților. Cu cât aceștia învață mai multe despre ceea ce fac și devin în felul acesta mai performanți… Cu atât compania este și ea mai performantă.
Părerea mea este că atâta timp cât avem la îndemână tot ce ne trebuie pentru a ne auto-educa și pentru a investi continuu în educația noastră.
Singurul lucru care ne poate opri de la asta este doar acțiunea…
Suntem singurii care ne putem auto-sabota în viața noastră.
Dacă vrei să trăiești viața pe care ți-o dorești sau dacă vrei să crești și să experimentezi viața la maxim trebuie să îți iei propria educație și învățare în propriile mâini.
Nu mă refer la sistemul educațional tradițional, mă refer la autoeducarea. Adică, învățându-te să înveți singur o anumită abilitate.
O mulțime de oameni sunt blocați în mitul potrivit căruia, pentru a învăța ceva, trebuie să fii educat chiar și atunci când ești perfect capabil să te educi. Sunt o mulțime de indivizi care au dovedit că nu numai că este posibil să se autoeduce la lucruri dificile.. Dar este posibil să și exceleze în ele.
Unele persoane cunoscute care au făcut acest lucru includ Jimmy Hendrix, Bill Gates, Michael Dell, Alexander Graham Bell, Ernest Hemmingway, Richard Branson și Thomas Edison.
Acești oameni și mulți alții au dovedit că este posibil să devi competent și de succes în multe domenii doar învățând singuri . Si nu există niciun motiv pentru care nu puteți face același lucru.
Autoeducarea are o serie de beneficii.
Autoeducarea te poate elibera de o slujbă pe care o urăști, de o facultate de care nu ești încântat. Și va fi cu siguranță o abilitate de bază pentru secolul XXI. Autoeducarea este bună pentru aproape orice ramură de cunoștințe sau abilități pe care dorești să le dobândești.
Din experiența mea, autoeducarea poate fi încântătoare și exasperantă în același timp. Dacă te descurci corect, te poți învăța orice în doar câteva luni. Aplicată prost, însă, autoeducația poate fi un coșmar stresant.
În această epocă, este foarte ușor să obțineți informațiile de care aveți nevoie pentru a învăța aproape orice abilitate. Dar, din păcate, puțini oameni profită din plin de oportunitatea pe care o au pentru învățarea autodidactă.
Dacă sunteți unul dintre puținii care ar dori să învețe singuri o anumită abilitate, poate procesul descris mai jos vă va ajuta. Această strategie este doar o posibilitate. Dacă ați găsit succes cu un altul, desigur, continuați!
Crede că o poți face.
Primul lucru pe care îl fac este să scap de toate barierele mentale. Aceasta este o parte importantă a procesului, deoarece de aici începe totul. Dacă nu crezi că poți învăța abilitatea, atunci de îndată ce vei înfrunta un obstacol, vei renunța. A crede că sunt capabil să învăț singur o abilitate dificilă îmi oferă și motivația necesară pentru a începe. Indiferent dacă credeți că puteți sau nu, puteți determina foarte bine dacă veți învăța cu succes sau nu.
Cunoaște sfârșitul
Fii specific cu privire la ceea ce vrei să înveți. Vizualizați ceea ce doriți să obțineți în cele din urmă. Ce vrei să fii? Vrei să înveți suficient cât să treci, sau vrei să fii expert la asta? Eforturile în materie de autoeducare au avut întotdeauna aplicații specifice. Cu cât sunt mai precise cerințele cunoștințelor, cu atât ai putea învăța mai repede. Cunoașterea sfârșitului joacă, de asemenea, rolul de a determina cât efort depuneți și cât timp doriți să alocați sarcinii la îndemână.
Exersează mereu
Teoria este importantă, dar practica este ceea ce te va face abil.
Modul în care practici ceea ce înveți va fi la fel de important ca ceea ce alegi să practici. Metodele greșite de practică pot duce la ore, zile, chiar ani de repetare irosită, dar metodele corecte de practică vă pot accelera la nivelul de competență în câteva luni.
Practică intenționat, evaluează cu sinceritate limitele pentru a afla unde trebuie să îmbunătățești. Apoi stabilește un obiectiv chiar dincolo de capacitatea ta actuală de a te motiva să te întinzi dincolo de zona de confort.
Practicați-l cu un accent intens. Și, în cele din urmă, obține feedback, cu orice mod puteți, și încorporează-l în practică.
Înregistrează-l/ scrie-l
De unde știi că faci progrese sau încă ești pe drumul cel bun?
Înregistrează progresul.
Dacă nu ai note la care să faci referire sau o formă de înregistrare, va fi dificil să urmești calea. Scrierea de lucruri te ajută să îți clarifici obiectivele și viziunea, ar trebui să îți notezi și obiectivele și până când trebuie să le atingi.
Probabil că vrei să alergi un maraton complet sub 2,5 ore. Înregistrați-vă obiectivele săptămânale, lunare și comparați-le cu luna anterioară.
Sunt un tip de numere, așa că îmi înregistrez în mod regulat progresul și îl măsor folosind cifre. Cât timp mi-a luat să scriu un articol? Câte articole pot scrie într-o zi? Câte cuvinte am folosit?
Răspunsurile la aceste întrebări mă ajută să urmăresc îmbunătățirea mea și să stabilesc obiective realiste.
Rămâi conectat
Oamenii pe care îi întâlnești influențează ceea ce înveți, ceea ce crezi și cine ești. Evaluează constant ce relații îți servesc cel mai bine obiectivele în plan profesional și personal. Scufundați-vă în grupuri de oameni care au abilitățile dorite. Deși nu poți învăța prin osmoză, a fi în prezența unor oameni deștepți te va îndrepta către informațiile de care ai nevoie.
Stai în jurul experților și amatorilor. Puteți învăța de la ceilalți și îi puteți învăța pe alții, ceea ce este, de asemenea, un mod bun de a învăța.
Răbdarea este o virtute
Autoeducarea nu este mai dificilă decât învățarea la clasă. Dar poate fi mai greu atunci când ajungi într-un punct mort și nu ai un ghid. Abilitatea ta de a te educa se va potrivi îndeaproape cu capacitatea ta de a continua să încerci atunci când vrei să renunți. Răbdarea în momentele frustrante este cheia. Rezultatele vor veni atunci când te aștepți mai puțin la ele.
Să nu îți fie teamă să greșești
Thomas Edison a încercat să facă becul. A eșuat de 1.000 de ori până când într-o zi a reușit. Când a fost întrebat despre asta, el a spus: „Nu am eșuat de 1.000 de ori. Am descoperit cu succes 1.000 de modalități prin care NU fac un bec. ”
În căutarea ta de a învăța o abilitate, greșelile sunt garantate, dar eșecul este o opțiune.
Ultimele gânduri …
Învățarea este continuă, nu se termină niciodată.
Învăță ceea ce ai dorit întotdeauna să înveți – ar putea fi orice, de la gătit până la antreprenoriat – și nu aștepta ca cineva să o facă.
Aceasta înseamnă că sistemul educațional tradițional este irelevant? Nu. Dar numai cu asta nu vei ajunge prea departe.
Ce părere aveți despre asta? Aș vrea să aud foarte mult și părerea ta despre ce inseamna autoeducarea.
Împărtășiți-vă părerile în secțiunea de comentarii de mai jos.
Previzualizează(se deschide într-o filă nouă)